Pixabay

Kako početi vježbati na jednostavan način

Iako se danas sve kreće toliko brzo da ponekad nemamo vremena ni za sebe ni za odmor, pa zbog toga ni ne razmišljamo o tjelovježbi i rekreaciji, ponekad je sa zdravim životom puno lakše započeti nego što mi to mislimo.

Današnji tempo i svakodnevne obaveze, ne ostavljaju vam previše vremena da se posvetite sebi, stoga tjelovježba stoji posljednja na listi stvari koje želite raditi u slobodno vrijeme. Međutim, tjelovježba bi trebala biti pri samom vrhu liste, upravo zbog velikog broja koristi koje donosi kako fizičkom, tako i mentalnom zdravlju čovjeka. Bilo bi dobro kada biste pronašli slobodnog vremena i pobrinuli se za sebe.

Nekada je teško natjerati se na trening, pogotovo ako idete sami ili ako biste radije nakon napornog dana otišli u krevet i odmarali uz šalicu čaja, dobro društvo i film. Kako biste se što lakše aktivirali i pokrenuli, ovih nekoliko savjeta možete iskoristiti neovisno o tome jeste li neko vrijeme odlučili pauzirati od teretane i treninga, pa vam se teško vratiti na staro ili, pak, nikad niste ni vježbali pa tražite motivaciju za početak.

  1. Pozovite nekog od svojih prijatelja da vježba s vama. Nemojte izabrati baš svakoga, odaberite nekoga tko puca od energije, tko je zabavan, tko se raduje vremenu koje ćete provesti skupa. Prijatelj će vas držati motiviranim, pa će vas tako i poticati da nastavite dalje i radite na sebi. 
  2. Grupni treninzi jako su dobar način da upoznate ljude, ali i da budete motivirani na svakom treningu. Ovo je super način da poboljšate gibljivost, mišiće i da se opustite. Danas postoji puno vrsta grupnih treninga, počevši od funkcionalnog treninga, pilatesa, joge, treniranja  nekih borilačkih vještina, cross fita, aerobica i brojnih drugih.
  3. Izađite van i naučite nešto novo. Okušajte se u golfu, tenisu, plivanju, košarci, nogometu ili kickboxingu. Uzmite bicikl, stare role ili jednostavno odite u šetnju. Ne samo da ćete istopiti kalorije, nego ćete time na pravi način započeti svoju fitness avanturu.
  4. Plesom do zdravlja. Danas na svakom koraku postoje plesne škole ili tečajevi plesa, pa čak i treninzi koji kombiniraju pokrete plesa i aerobica stvarajući tako odličnu kombinaciju za gubitak kilograma i topljenje kalorija. Upišite se u jednu te dovedite do savršenstva svoj ritam i ravnotežu. Latinski su plesovi najbolji za to. Plesom se također ojačava kardiovaskularni sustav i izdržljivost.
  5. Zabavite se s djecom i trenirajte! Odvucite svoju djecu od njihovih mobitela i računala, odite do lokalnog igrališta i malo igrajte košarku, nogomet ili odbojku. Oformite timove s vašim obiteljskim prijateljima i njihovom djecom i održavajte tjedna natjecanja ili zajedničke treninge - mogućnosti su bezbrojne.

L. K. 

Komentari