Sergej Khakimullin/Shutterstock

Zimski začini i tjelovježba

Začini su jako bitni u svakodnevnoj prehrani. Oni pomažu u održavanju tjelesne težine, ubrzavanju metabolizma, ali donose i brojne druge koristi.

Nutricionisti su dodali temelje prehrambenoj piramidi i time na prvo mjesto zdrave prehrane i održavanja linije dodali kretanje, odnosno vježbanje. S obzirom da je zima već pokucala na vrata i ušla u naše živote, prehrambene navike su se malo izmijenile.

Zima donosi "težu" i masniju hranu, koja zahvaljujući zimskim začinima ne mora nužno biti visokokalorična i nezdrava. Potreba za slatkim nakon zimskog obroka dovodi do povećanja tjelesne težine u zimskim mjesecima, jer zimski jelovnik je uravnoteženog i niskog glikemijskog indeksa koji organizmu daje osjećaj sitosti, ali ne i veliki unos kalorija.

Desertne poslastice zaslužne su za neželjene kalorije koje zimski san provode na našim bedrima, trbuščićima i stražnjici.

Zimski začini griju i detoksiciraju tijelo te daju poletnost duhu. Cimet, klinčić, đumbir, kurkuma i muškatni oraščić neka postanu stalni gosti vaše kuhinje jer cimet, najslađi od njih, regulira lučenje inzulina, a samim time i potrebu za slatkim. Upravo cimet pomaže u apsorpciji željeza u organizmu, zagrijavajući tijelo koje potiče sagorijevanje masti čime zdravije mršavimo, pogotovo uz tjelovježbu.

Kurkuma je začin kojeg nazivaju čudom prirode jer služi kao prirodni antibiotik, pomaže kod čišćenja jetre, protiv artritisa i reume te prevenciji raka. Jelima daje žutu boju i ugodnu aromu, a prstohvat kurkume može se dodati slatkišima te slanim jelima poput riže, jelima od povrća, juhama te u tijesto za palačinke.

Đumbir je poznat kao lijek za želudac, zapravo kao tonik za probavni sustav, koji služi za jačanje imuniteta i obranu organizma.

Muškatni oraščić služi za jačanje želuca, liječenje terapije srca i ubrzanog rada srca, za liječenje groznice i slabe cirkulacije, te je uz to i poznati afrodizijak koji će zagrijati zimske dane. Valja napomenuti kako muškatni oraščić djeluje kao narkotik i toksin te ga se treba uzimati u malim količinama. Njime se mogu začiniti mesna jela, kolače, a medenjaci ga sadrže u tragovima.

Klinčić je poznati zimski začin koji upotpunjuje okus kuhanog vina, ali također se upotrebljava kod začinjavanja mesnih jela.

Redovita tjelovježba čisti tijelo i prazni stanice tijela napunjene potencijalnom energijom, ukoliko se stanice ne isprazne, neiskorištena energija pretvara se u salo, stoga redovita tjelovježba dodatno pridonosi smanjenju tjelesne težine u vrijeme blagdanskih stolova prepunih najdražih poslastica.

Zimski začini također sprječavaju mogući pad imuniteta prilikom vježbanja za vrijeme hladnih zimskih mjeseci, a ujedno su i savršena kombinacija ukoliko želite Novu godinu dočekati u izvrsnoj formi.

Pripremili: Dora Krsnik i Marko Kolak

Komentari