Što je IN, a što OUT u rekreaciji?

Rekreacija je prije nekoliko desetljeća bila odraz ljudske potrebe za kretanjem, koja se u urbanim sredinama teško zadovoljava, a sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada su se pojavili aerobik i fitnes, vježbanje je dobrim dijelom bilo pitanje trenda i estetike. Čvrsta, mišićava i fit tijela postala su in!

Tjedni OUT u rekreaciji: Trend i estetika

Danas je još uvijek tako, no vježbanje je odavno prestalo biti pitanje luksuza, mode, ukusa ili igre. Tijelo suvremenog čovjeka oslabljeno je nekretanjem, iskrivljeno dugosatnim sjedenjem, mišići su atrofirani, cirkulacija oslabljena. Sve nas to vodi do mnogih tipičnih bolesti, tjelesnih poteškoća i oboljenja 21. stoljeća: dijabetesa, pretilosti, iskrivljenja kralježnice, glavobolja i migrena, spuštenih stopala, celulita, ukočenih i bolnih leđa (naročito njihovog lumbalnog dijela), depresija, stresa… niz je vrlo dugačak.

Tjedni IN u rekreaciji: zdravlje

Zdravlje ljudskoga tijela, psihe i uma krajnji je i osnovni cilj rekreativnoga vježbanja i sve bi mu aktivnosti, u dvorani i izvan nje, trebale biti podređene! Vježbanjem se tijelo vraća u svoju prirodnu, iskonsku funkciju, budući je stvoreno za pokret. Mišići se toniziraju, oblikuju i učvršćuju, a postotak masnoga tkiva u organizmu smanjuje se u njihovu korist. Cirkulacija se popravlja, a s njom i izlučivanje toksina i otpadnih tvari iz organizma, razina energije se povećava, raspoloženje i koncentracija popravljaju, disanje produbljuje, a stres umanjuje. Posturalni mišići ponovno podržavaju kralježnicu na optimalan način, bolovi nestaju, tijelo je vitalnije, funkcionalnije, fleksibilnije, opuštenije, a svakodnevne se aktivnosti obavljaju neusporedivo lakše.

I ovaj je niz pozitivnih učinaka kretanja na kvalitetu života također vrlo dugačak, pa bi svijest o njima trebala biti prisutna već od malih nogu, a vježbanje neizostavna sastavnica života svakog stanovnika 21. stoljeća.

Pokrenite se, uz trenera ili sami na svježem jutarnjem ili večernjem zraku, vaše će tijelo i um uživati! Dišite, opustite se, uživajte u pokretu, poklonite si nekoliko sati već ovoga tjedna. Vrlo ćete brzo osjetiti pozitivne učinke i promjene, a kada jednom doživite taj lagani, poletni osjećaj nakon fizičke aktivnosti, nikada ga više nećete željeti napustiti!

 

Bojana Muačević Gal, prof. kineziologije
Centar kulture tijela Gea

www.centargea.com

Komentari