vgstudio/Shutterstock

Kako potrošiti kalorije

Da biste smršavili, jednostavno morate potrošiti više kalorija no što ih unosite u tijelo hranom i pićem.

Da biste smršavili, jednostavno morate potrošiti više kalorija no što ih unosite u tijelo hranom i pićem. Većina ljudi to pokušava učiniti ograničavanjem unosa kalorija, najčešće ih smanjujući za polovicu. Primjerice, ako imate sedam suvišnih kilograma, znači da ste jeli približno 2.200 kalorija dnevno, a tipična dijeta to smanjuje na 1.200. Tim tempom teoretski biste trebali gubiti jedan kilogram tjedno.

Jedini je problem u tome što zbrajanje kalorija može imati suprotan učinak - izazvati glad, dosadu i brzi kraj vaše dijete. Čak i ako smršavite, kilogrami se često vrate čim prestanete s dijetom jer je iskušenje da se vratite starim prehrambenim navikama jednako jako kao i prije.

Tri zlatna pravila

Istraživanja su pokazala da gotovo nijedna dijeta neće uspjeti ako ne uključuje tri stvari - postupan gubitak kilograma, dugoročne promjene prehrambenih navika i redovitu tjelovježbu koja se sastoji pretežito od aerobičnih aktivnosti. One potiču rad pluća i srca, pojačavajući frekvenciju srčanih otkucaja. Bavite li se njima redovito dulje od 20 minuta, aerobične će aktivnosti trošiti tjelesnu mast. U aerobičnu tjelovježbu ubrajaju se vožnja biciklom, plivanje jogging, ali najlakše od svih je hodanje.

Hodanje je nešto što svi činimo svakodnevno a da o tome i ne razmišljamo, no uz malo planiranja možete ga pretvoriti u učinkovit način mršavljenja, a istodobno i ojačati mišiće. Hodanje je, naime, ujednačena i bezbolna aktivnost, nešto što čovjek prirodno radi dulje vrijeme. Povrh svega je i jeftino jer ne zahtijeva posebnu opremu i možete se njime baviti odmah, već od kućnog praga.

Čak i osobe u lošoj tjelesnoj formi mogu započeti program hodanja, dok su mnogi oblici aerobične tjelovježbe prenaporni za slabo pripremljeno tijelo. Neki su oblici, pak, neprikladni. Primjerice, vožnja biciklom zahtijeva posjedovanje bicikla i može biti opasna, dok za plivanje trebate biti prilično sigurni u vodi i imati dostupan bazen.

Naš program hodanja, zajedno s korisnim prehrambenim savjetima, pomoći će vam da izgubite oko pola kilograma tjelesne masti tjedno. Kako istodobno zadovoljava i sva pravila uspješnog mršavljenja - postupan je, uključuje mnogo tjelovježbe i potiče zdrave prehrambene navike - omogućit će vam da se zauvijek riješite suvišnih kilograma.

Kako se hodanjem troše kalorije

Hodanjem takozvanim aerobičnim tempom sagorijeva se u prosjeku šest kalorija u minuti. Točna potrošnja ovisi o vašoj tjelesnoj težini (što ste teži, to ćete trošiti više kalorija), brzini hodanja (ova procjena se temelji na brzini hodanja od šest kilometara na sat ili oko dva kilometra za 20 minuta) te o terenu. Navedena brzina odnosi se na lako hodanje po ravnoj podlozi - na neravnom terenu troši se više kalorija, a hodanje uzbrdo može udvostručiti potrošnju.

Gubitak od pola kilograma možda vam se ne učini značajan ako ste se nadali da ćete tjedno gubiti 1,5 kilograma ili više, no ovim programom ipak gubite više od 2 kilograma mjesečno. Mogli biste izgubiti šest kilograma do Božića ili više od 25 kilograma u godinu dana, ako to smatrate potrebnim. Kako se pri hodanju koriste mišići nogu, stražnjice i trbuha, ta područja bitno ojačaju pa će se oblik vašeg tijela dramatično promijeniti.

J.B.

Komentari