Zdravo mršavljenje

Prije svega, ne očajavajte i ne trudite se jednim udarcem ukloniti višak kilograma. Najbolje je čvrsto odlučiti...

Prije svega, ne očajavajte i ne trudite se jednim udarcem ukloniti višak kilograma. Najbolje je čvrsto odlučiti i slijediti postupan plan na duge staze. Time ćete osigurati trajan rezultat, postignut na zdrav način i steći savršenu formu ne samo za ovo ljeto.

Da biste se vratili u formu, prije brzopletog ulijetanja u dijetu trebate ispitati vlastito tijelo, otkriti osobnu anatomiju i, naravno, prehrambene navike. Najbolje je smršaviti na zdrav način, osiguravajući tijelu sve potrebne hranjive tvari te izbjegavajući pretjerivanja, koja su loša ne samo za liniju već i za srce i žile.

Zdrava dijeta

Kad započinjete dijetu, prvo uzmite u obzir da je ne možete provoditi ako bolujete od neke bolesti. Ovi su prijedlozi isključivo za zdrave osobe čiji je jedini problem višak kilograma. Nije rješenja za žene koje trebaju izgubiti više od 15-20 kilograma, jer u tom slučaju možda postoje zdravstveni problemi povezani s viškom kilogram preporučljivo je potražiti liječničku pomoć.
Izbjegnite "yo-yo efekt".

Da ne biste upali u začarani krug, nazvan "yoyo" efekt, s neprestanim oscilacijama tjelesne težine, treba izbjegavati neuravnotežene dijete, one kojima se brzo gube kilogrami ili su pretjerano stroge, jer njima gubite samo mišićnu masu, a vrlo malo masti. Potrošnja zalihe masti zahtijeva vremena.

Treba voditi računa o sljedećem:

  • Važno je što se i koliko jede. Ako volite tjesteninu, ne morate je u potpunosti izbaciti iz jelovnika. Uzmite pola uobičajene porcije i začinite tijesto niskokaloričnim umakom.
  • Riječ "dijeta" ne mora biti sinonim za kuhanu ribu ili povrće na lešo. Uz malo mašte možete skuhati jela siromašna kalorijama, a ipak vrlo ukusna. S nekoliko kapi maslinovog ulja svako će jelo biti slasnije. Možete rabiti i aromatično bilje i začine da biste dali dašak raznolikosti zelenju i ribi na lešo ili svježem kravljem siru.
  • Zabranjena su jela s umacima, ali slobodno možete konzumirati lagane umake: vrhnje, manje kalorično od ulja ili maslaca, zagrijano i pomiješano s curryjem, dumbirom, bosiljkom, korijanderom, solju i paprom poboljšava okus svakom jelu. I obrani jogurt pomiješan sa žličicom gorčice, malo soli i papra može začiniti svaku salatu.

Dijeta zdrava

Promijenite navike
Promijeniti navike koje ste imali cijeli život može biti teško i zato je bolje učiniti to postupno: trebat će vam 2-3 tjedna da se prilagodite i nekoliko mjeseci da biste postigli konačnu, idealnu tjelesnu težinu.
Učinkovitost neke dijete za mršavljenje ne dokazuje se na vagi već u struku, jer uravnotežena dijeta pomaže da se poveća mišićna masa koja je teža od izgubljene masti. Zato, da biste provjerili jeste li smršavili, najbolje je obući za broj manje hlače ili haljinu.

Ne mršavite samo ako manje jedete. Treba sagorijevati kalorije, a to se postiže na samo jedan način: s više kretanja. No, i tu je postupnost ključna riječ. Ne možete sa 0 sati odjednom skočiti na 6 sati tjelesne aktivnosti tjedno. Bolje je svakog se dana sve više kretati dok, malo po malo, ne dostignete 30-60 minuta vježbanja dnevno.

Uvijek imajte na umu sljedeće pravilo: intenzitet vježbanja razvija mišiće, trajanje pojačava metabolizam i potiče mršavljenje. Zato, ako trebate birati između 20 minuta trčanja ili sat vremena hoda odlučite se za ovo drugo.
 

Komentari