Poznyakov/Shutterstock

Vitamini i minerali koji pomažu u borbi s viškom kilograma

Kako biste si olakšali proces gubitka kilograma, potrebno je kroz svakodnevnu prehranu u organizam unijeti dovoljne količine potrebnih vitamina i minerala.

Svi znamo kako višak kilograma nije lako izgubiti, pogotovo ako nam svakodnevni obroci nisu bogati zdravim i hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Zanimljiva je činjenica kako naš organizam neće tražiti onu hranu koju ne konzumiramo, odnosno ako vam u naviku uđe zdrava prehrana s povremenim desertom ili pokojom grickalicom, vaše tijelo neće više tražiti preveliku količinu takve hrane jer će vidjeti kako je zapravo i ne treba. Jednom kada shvatite kako zdrava prehrana nije ograničavanje samih sebe u tome što se smije, a što ne smije jesti, nego upravo kontrola i konzumiranje najboljih namirnica za vlastito tijelo, odmah će vam biti lakše gubiti kilograme, odnosno iste držati na određenoj razini. No, znate li uopće koji su to vitamini koju pomažu u gubitku kilograma?

Nužno je pobrinuti se da u tijelo unesete sve prijeko potrebne vitamine i minerale kako bi ono moglo funkcionirati i suočiti se sa svim dnevnim izazovima. Iste je moguće unijeti u organizam u obliku tableta ili putem namirnica koje konzumirate svakodnevnom prehranom. Neki od njih su vitamini B kompleksa, te vitamini C, D i E.

B vitamini

Vitamin B6 ima vrlo važnu ulogu u razbijanju masnih naslaga i vrlo uspješno pomaže u reguliranju rada štitnjače i lučenja njezinih hormona. Naime, često problemi sa štitnom žlijezdom mogu stvarati i izazvati naglo povećanje kilograma. Budući da vitamin B6 pomaže u reguliranju rada iste, a hormoni pušteni iz štitne žlijezde ubrzavaju metabolizam, oni će zasigurno pomoći u sagorijevanju energije. Neke od namirnica najbogatije vitaminom B6 su riba (losos, tuna), goveđa jetrica, krumpir, slanutak i voće koje nisu agrumi.

Vitamin B7 ili biotin, poznat još i kao vitamin H, jedan je od vitamina iz B kompleksa. Ovaj je vitamin neophodan kada se radi o gubitku suvišnih kilograma, a uz to što je bitan za održavanje dobrog zdravlja kože i kose, biotin održava razine šećera u krvi na taj način da spriječava nagle skokove i padove enegije. Vrlo je koristan u smanjenu viška masnoće iz ljudskog tijela i održavanju zdrave težine. Osobama koje pate od pretilosti općenito se preporučuje konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom B7, poput graha, oraha, blitve, ribe, mlijeka i žumanjka jajeta.

Vitamin B12 igra nekoliko bitnih uloga u funkcioniranju organizma među kojima se mogu izdvojiti kreiranje crvenih krvnih stanica te načina na koji i koliko dobro vaše tijelo koristi kalorije (energiju). Nemoguće ga je pronaći u namirnicama biljnog podrijetla, zbog čega je nedostatak vitamina B12 rizik s kojim se uglavnom suočavaju vegani i vegetarijanci. Hrana bogata ovim vitaminom životinjskog je podrijetla poput ribe, piletine i govedine, upravo zbog toga što je vitamin B12 vezan uz proteine. Vitamin B12 neće samostalno uzrokovati gubitak kilograma, ali igra bitnu ulogu u gubitku onih suvišnih upravo zbog toga što utječe na način na koji vaše tijelo koristi energiju.

Vitamin D

Prije se ovom vitaminu nije pridavalo previše pažnje, no zahvaljujući istraživanjima brojnih znanstvenika, postao je jedan od glavnih sastojaka svih dijeta i planova zdrave prehrane, te je dokazano da ima nevjerojatan utjecaj na naše zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju više vitamina D u svom organizmu lakše gube kilograme od onih kojima taj vitamin fali. Vitamin D i kalcij u kombinaciji čine čuda jer kalcij je još jedan od nutrijenata koji vrlo uspješno pomaže u gubitku suvišnih kilograma. Dobri su izvori vitamina D ulje jetre bakalara, losos, skuša, jaja obogaćena hrana, sir, razne vrste jestivih gljiva i, naravno, sunce.

Vitamini C i E                 

U kombinaciji, ova dva vrlo važna vitamina imaju veliku ulogu u borbi sa slobodnim radikalima u našem organizmu. Oba vitamina mogu drastično podići i ojačati naš imunološki sustav te se uspješno boriti sa umorom i iscrpljenošću. Vitamin C pomaže tijelu pri pretvaranju zaliha glukoze u čistu energiju umjesto u masne naslage. S druge strane, vitamin E pomaže očuvati vitamin C u tijelu. U kombinaciji, vitamini C i E čine čuda za tijelo i imaju vrlo velik utjecaj na zdravlje. Može ih se pronaći u namirnicama poput agruma, zeljastog povrća, brokule, jetrice, ulja od pšeničnih klica, lubenica i graška. Nećete pogriješiti čak i ako ove vitamine uzmete kao dodatak prehrani, jer u bilo kojem obliku imaju nevjerojatan utjecaj na naše tijelo i zdravlje.

Krom

Još jedan od vrlo uspješnih dodataka prehrani koji ima brojne pogodnosti za naš organizam je krom. Krom uspješno procesuira ugljikohidrate i pritom pomaže u odolijevanju želji za slatkim. U prirodi se može pronaći u krumpirima, kukuruzu, različitim morskim plodovima, rajčici i špinatu. Ako ste ipak odlučili krom konzumirati u obliku dodatka prehrani, prije toga svakako kontaktirajte vašeg obiteljskog liječnika kako bi znali koju dozu uzimati i koje su nuspojave kroma. Imajte na umu, pritom, da je umjerenost i ravnoteža uvijek od neophodne važnosti, pa čak i kada se radi o zdravim namirnicama.

L. K.

Komentari