Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock

Hrana koja pomaže u bržem mršavljenju i sagorijevanju masnih naslaga

Stručnjaci su dokazali da neke vrste hrane imaju termogeni učinak koji pomaže našem tijelu da što brže sagori kalorije.

Termogeni se učinak hrane odnosi na onu količinu kalorija što ih tijelo potroši da bi unesenu hranu apsorbiralo u organizam, a zatim i probavilo. Nekoliko vrsta hrane koji imaju nešto značajniji termogeni efekt bit će navedene u sljedećem tekstu. Njih biste trebali uključiti u svakodnevnu prehranu kako bi što učinkovitije sagorjeli višak masnih naslaga i pridonijeli procesu mršavljenja.

Nemasno meso

Nemasno meso poput pilećih i purećih prsa jedna je od najboljih namirnica koja vrlo brzo sagorijeva masne naslage. Ono ima vrlo snažan termogeni učinak zbog velikog udjela proteina, a prema posljednjim istraživanjima, konzumiranjem istog možete sagorjeti do 30% kalorija koje se nalaze u hrani prilikom probave. Imajući ovo na umu, u svoju prehranu uvrstite hranu bogatu proteinima, jer osim što ima veliki termogeni učinak, ista će vas dulje držati sitima.  

Tamnozeleno i lisnato povrće

Povrće poput kelja, špinata, blitve, rukole ili brokule vrlo je bogato vlaknima i niskokalorično. Za ovu vrstu povrća čovjekov organizam "radi malo više" kako bi ga probavio i od njega iskoristio što je više moguće nutrijenata. Nakon namirnica s visokim udjelom proteina, tamnozeleno i lisnato je povrće hrana s visokim termogenim učinkom, pa time doprinosi i ubrzanju metabolizma. Budući da biljna vlakna postupno oslobađaju glukozu u čovjekov krvotok, još je jedna prednost tamnozelenog povrća ta da će vas duže držati sitima.

Leća

Leću je također potrebno uvrstiti u hranu koja pomaže bržem sagorijevanju masnih naslaga. Bogata je željezom, što je odlično, posebice ako imate problema s nedostatkom željeza u organizmu. Kada imate manjak određene hranjive tvari, vaš će metabolizam usporiti, a masne naslage će se taložiti. Kako biste ovo izbjegli, u prehranu uključite leću koja vrlo učinkovito sagorijeva masne naslage. Na internetu i u kuharicama možete pronaći vrlo ukusne recepte koje u sebi sadrže leću.

Ljute papričice

Ljute papričice smatraju se jednom od najboljih namirnica koju možete uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Razlog tomu je što ljute papričice imaju nevjerojatne i brojne prednosti, a neke od njih su i sagorijevanje masnih naslaga te ubrzavanje metabolizma. Nemojte se bojati probati jesti sirove papričice, osušene ili kuhane. Bit ćete fascinirani činenjicom da su zapravo vrlo ukusna namirnica.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice poput zobenih pahuljica, kvinoje i heljde značajni su izvori nutrijenata za čovjekov organizam. Cjelovite žitarice pomažu vašem tijelu u sagorijevanju kalorija dvostruko brže. Zobene pahuljice sadrže sporo probavljive ugljikohidrate, a osim toga, bogate su vlaknima koji će vas dulje držati sitima. Započnite dan sa zobenom kašom s bananom, cimetom i chia sjemenkama uz šačicu oraha ili badema, vidjet ćete da zaista djeluje!  

Zeleni čaj

Zeleni se čaj također povezuje s bržim sagorijevanjem masti i ubrzavanjem metabolizma. Pripremite si dvije do tri šalice dnevno za bolji učinak. Najbolje ćete koristi imati ako isti pripremite tako da u vodi odstoji od tri do pet minuta.

Začini

Začini poput cimeta (posebice cejlonskog), đumbira, češnjaka, senfa, kajenskog papra ili kurkume imaju izvrstan učinak u sagorijevanju masnih naslaga i ubrzavanju metabolizma. Na internetu se može pronaći velik broj recepata koji pokazuju kako iste uvrstiti u prehranu. Pokušajte i javite nam svoje dojmove!

Komentari