shock/Shutterstock

5 iznenađujuće zdravih vrsta hrane

Gotovo je svaka namirnica koja dolazi iz prirode zdrava, samo treba pronaći dobar način za njezinu pripremu, kako bi se najbolje iskoristile njezine prednosti.

Iako se zdrava hrana često čini vrlo skupom i nedostupnom, situacija je zapravo drukčija. Neke od najzdravijih vrsta hrane možete pronaći upravo u svojoj neposrednoj blizini. Hrana koja je često pripremljena na loš način, označena je kao nezdrava i puna loših tvari, no ako se pripremi na pravilan način ista može biti izvor svih prijeko potrebnih hranjivih tvari, vitamina i minerala. Stoga, pripremite svoje tanjure i potražite neki novi recept, jer će se neke namirnice koje su inače označene kao nezdrava hrana, vratiti na njih.

  1. Krumpir – ako se pripremi na pravilan način, u njemu nećete pronaći ni traga masti i kolesterola. Umjesto toga, on će vašem organizmu dati čak i više kalija nego banana. Osim kalija, u krumpiru možete pronaći i vlakana, proteina, vitamin C i željezo. Iako njegovu koru uglavnom gulimo, nema potrebe za time; može se jesti i neoguljen. Osim toga, izbjegavajte prženje i svakako ga nemojte učiniti nezdravim s različitim umacima iz trgovine punim šećera i umjetnih tvari. Kuhani ili pečeni krumpir bit će vrlo hranjiv prilog gotovo svakom jelu.
  2. Sir – ako ga konzumirate umjereno, dugo ćete moći uživati u svim blagodatima koje nudi. Jako je dobar izvor proteina i kalcija, bilo da se radi o dimljenom siru, feti, kozjem, polu tvrdom ili nekom drugom. Preporučuje se jesti masnije vrste sira, radije nego one bezmasne, upravo zato što se izbijanjem masti (koja je sastavni dio sira), tvornički u njega dodaju drugi umjetni dodaci, koji su puno gori nego njegova prirodna masnoća. Osim toga, sir sadržava znatnu količinu hranjivih tvari, poput cinka, riboflavina, vitamina A i B12. Kako biste uživali u svim blagodatima sira, vrlo je važno pravilno ga servirati. Sir bi trebao biti prilog glavnom obroku, ali u malim količinama - umjerenost je ključ.
  3. Kokice – ove cjelovite žitarice u sebi sadrže više vlakana nego vrlo većina voća i povrća. Nažalost, na lošem su glasu zbog soli i ostalih dodataka kao što je maslac ili čokolada. Umjesto tih dodataka i soli začinite svoje kokice sa raznim biljem i začinima koje će mu dati novi, ali iznimno dobar okus. Jeste li ikada probali dodati malo parmezana u kokice? Ako niste, probajte. Parmezan će kokicama dati jako zanimljiv okus, a također će dodati dovoljno soli kako kokice ne bi izgubile svoj poznati okus.
  4. Avokado – iako sadrži puno više masti i kalorija od znatnog broja voća i povrća, one su zapravo jako dobre za  vas. Osim toga, bogat je izvor kalija, proteina, ali i vitamina A, C, D, B6 i B12. Ako nikad niste probali avokado, ili ste ga pak probali, ali vam se baš nije svidio, pokušajte ga začiniti sa solju, paprom ili slatkom paprikom. Također, možete pronaći različite recepte na internetu kojima ćete avokado uključiti u svakodnevnu prehranu.
  5. Ledena salata – dobar je izvor vitamina A i C, vlakana, kalcija, željeza i kalija, a ako vam količina hranjivih tvari nije dovoljna, zapamtite da joj je još jedna prednost to što sadrži jako malo kalorija.

Pokušajte ove hranjive namirnice uvrstiti u prehranu i uživajte u njihovom čarobnom okusu. Uz malo volje i želje za nečim novim, obogatite svoju prehranu s ovim namirnicama koje ste prije (možda) izbjegavali.

L. K.

Komentari