vgstudio/Shutterstock

Što je važno kod vježbanja?

“Ruke spuštene uz tijelo, a zatim podignute iznad glave. Noga na podu, a zatim potisnuta iza tijela. Ležanje na trbuhu, a zatim trup podignut od poda…” Većina rekreativaca, naročito početnika, na ovaj način percipira vježbe.

Registriraju ono što smatraju bitnim – početni i završni položaj. No, ono na što zaboravljaju i ono što se u velikom broju slučajeva propušta, previđa i podcjenjuje je sve ono što se nalazi između ta dva položaja!

 

Koliko god mala amplituda nekog pokreta bila i koliko go on bio jednostavan i naoko lagan, cijeli njegov put od početnog do završnog položaja u vježbi izrazito je važan! U svakodnevnom životu izvodimo određene, često automatizirane, pokrete koje nastojimo izvršiti na što jednostavniji i lakši način. Što je i logično. U većini poslova efikasnost se mjeri vremenom (što kraće, to bolje), učinkom (što više odrađenog posla, to bolje) i utroškom energije (što manje, to bolje).

 

No, kada se radi o vježbanju i rekreaciji, pravila bi zapravo trebala biti potpuno obrnuta. Nije nam cilj napraviti što više ponavljanja u što kraćem vremenu, niti je cilj dovesti tijelo u određeni položaj na što lakši i brži način. Svaki pokret trebao bi biti precizan i kontroliran, a način na koji je izveden usklađen s disanjem. Trzaji i zamasi u većini su slučajeva nepotrebni i suvišni, pa bi i pokreti trebali biti znatno sporiji i određeniji.

 

Ove je stvari početnicima vrlo teško savladati, treba se koncentrirati na puno detalja, no kada se jednom usvoji ovaj kontrolirani način izvođenja pokreta, potrebno je puno manje truda i koncentracije i puno se manje energije na to troši.

 

I zato sljedeći puta kada vam instruktor pokaže vježbu, nemojte gledati samo njezin početak i kraj. Nastojte se koncentrirati na sve ono što se nalazi između ta dva položaja -  radi li se pokret uz udah ili uz izdah, jesu li leđa uvijena ili ravna, u kojem je položaju vratna kralježnica, jesu li koljena ravna ili “mekana”, jesu li svjesno kontrahirani dodatni mišići, koliko je dugo zadržan pokret… I još tisuću drugih stvari. Što se duže radi određena vježba, više se detalja o njoj može otkriti, a mogućnosti su nebrojene.

 

Dajte si vremena, pravilno dišite, usporite pokret, zaustavite ga na kraju i na početku, osjetite koji mišići su se aktivirali, a koji se pritom istežu, osvijestite taj pokret, kontrolirajte ga, budite precizni, pokušajte uživati u njemu, čak i ako vam je vježba teška. Cijeli put od početka do kraja svakog pokreta je važan! Kada počnete na ovaj način doživljavati svaku vježbu i vaš će se doživljaj rekreacije, pa i vlastitoga tijela znatno promijeniti. Vježbe nisu samo mehanička ponavljanja, one su jedan od oblika energije koju vaše tijelo proizvodi, njegov fizički izričaj, a način na koji ih izvodite odraz je vaših misli i emocija. Uživajte u njima.

 

 

Bojana Muačević Gal, prof.
Centar kulture tijela Gea
www.centargea.com

Komentari