Brze dijete - ne!

Brojna su ispitivanja pokazala da je naše tijelo u stanju preraditi najviše 200 do 250 grama masnoće na dan...

Brojna su ispitivanja pokazala da je naše tijelo u stanju preraditi najviše 200 do 250 grama masnoće na dan, pa više od toga ne može probaviti. To je, dakle, prva prijevara o kojoj govore brze dijete obećavajući mršavljenje u samo nekoliko dana. Osim toga, one nerijetko izazivaju upravo suprotan učinak -skrivaju zamku ponovnog još bržeg debljanja.

U metabolizmu osobe koja brzo mršavi dolazi, naime, do neravnoteže, jer iznenadno smanjenje kalorija tjera organizam da ih sporije sagorijeva. Brze dijete mogu biti i opasne, jer mogu izazvati hormonske promjene te kardiovaskularne (aritmija) i cere-mršavljenje.

Dijete brze

Koji je preporučljivi ritam gubljenja kilograma?
U prvih deset dana, kilogrami će naglo padati zbog brzog gubitka vode u organizmu, a potom će usporiti i pokazivati u prosjeku gubitak od 500 do 800 grama masnoće (dakle naslaga sala) na tjedan. Pritom treba voditi računa da u pred-menstrualnom i menstrualnom razdoblju, zbog zadržavanja vode u tijelu rezultat koji pokazuje vaga može biti lažan. Takav ritam smanjenja težine je fiziološki, bez potresa za organizam.

Treba reći da osobe u kojih je višak kilograma znatniji brže gube tih 800 grama masnoće nego osobe koje imaju tek mali višak kilograma. Isto tako, tko je manje puta bezuspješno pokušavao držati dijetu, smršavit će brže od onog s više bezuspješnih pokušaja. Osobe koje nisu predebele, a već su više puta bezuspješno pokušavale razne dijete teže će skinuti više od 500 grama masnoće na tjedan.
 

Komentari