Koju dijetu odabrati?

Dijeta koja se temelji na unosu 1250 kalorija na dan nije jednako dobra za svakoga.

Dijeta koja se temelji na unosu 1250 kalorija na dan nije jednako dobra za svakoga. Može, naime, izazvati negativan omjer između potrošene energije i one dobivene hranom, što je stvar osobnih energetskih potreba.

Na primjer, 1250 kalorija premalo je za ženu visoku 1,75 m čija je težina tek neznatno povišena, pa može izazvati nagli gubitak težine s već opisanim posljedicama. S druge strane, ista kalorijska vrijednost za ženu visoku 1,54 m, koja je već bezuspješno pokušavala brojne dijete, biti će previše i neće joj pomoći u mršavljenju.

Prava dijeta odabir

Osobe koje iamju stalnu borbu sa viškom kilograma, koji se ciklično vraćaju ili povećavaju, te osobe koje su pretile, a to znači da imaju 20% težine više od normalne, moraju se s tim problemom suočiti kao s kroničnom bolešću. Najbitnije je početi sa mijenjanjem prehrambenih navika i gubiti kilograme polako: na taj način će se u organizmu sačuvati minerali i bjelančevine, zategnutost tkiva i ljepota kože.

Nesporazume vrlo često prouzrokuje vaga. Mislimo da smo debeli jer to pokazuje vaga, pa se onda podvrgavamo brzim dijetama kako bismo za nekoliko dana skinuli što više kilograma. No, bit nije u kilogramima već u debljini, u naslagama sala koje nas muče, a koje nije tako lako "skinuti" u nekoliko dana brzim dijetama. Izgubimo li, primjerice sedam kilograma u tjedan dana, ugrozit ćemo mišiće, izgubiti vodu i minerale, a ne samo masno tkivo.

Komentari