Voće i povrće koje pomaže pri obnavljanju organizma

Cjelovita hrana će našem tijelu pomoći da se obnovi i da zadrži optimalne funkcije. Postoje na stotine cjelovitih namirnica koje će nam pomoći održati zdravlje, danas donosimo njih 11 koje će vam pomoći pri obnavljanju.

Cjelovita hrana će našem tijelu pomoći da se obnovi i da zadrži optimalne funkcije. Postoje na stotine cjelovitih namirnica koje će nam pomoći održati zdravlje, danas donosimo njih 11 koje će vam pomoći pri obnavljanju. Svaka dolje navedena namirnica ima ljekovita svojstva, od borbe s rakom do smanjenja razine kolesterola, obrane srce od srčanih bolesti. Ne samo da ćete izgledati zdravo nego ćete se i osjećati super.

Zdravo povrće
Algecireño/Shutterstock.com

1. Špinat – špinat pomaže kod očnih bolesti sprječava probleme s prostatom, te rakom dojke. Bogat je vitaminom K, kalcijem, vitaminom A, magnezijem Vitaminom C te željezom. Špinat bi trebali ubaciti u dnevnu rutinu prehrane.

2. Kivi – ovo malo voće je velik izvor vitamina C (dvostruko više nego što ga ima u narančama) ima više vlakana nego jabuka te ima više kalija od banana. Jedinstvena paleta fitonutrijenata, vitamina i minerala u kiviju pomoći će u zaštiti od srčanih bolesti, kapi, raka, te dišnih bolesti. Održava pritisak, sprječava začepljenja krvnih žila i smanjuje razinu kolesterola. Dodatna svojstava kivija su: sprječavanje oksidacijskog stresa i reducira oštećenja na DNA te pomaže oštećenim stanicama da se obnove. Kivi sadrži enzime koji postanu aktivni kada ga režete, stoga ako pravite voćnu salatu njega posljednjeg izrežite.

3. Guava - malo tropsko voće, malo teže za naći, no ako ga uspijete pronaći dobili svakako ga kupite. Ovo voće sadrži supstance koje se višestruko uspješnije bore sa rakom od drugoga voća i povrća. U ovom voću se mogu pronaći velike količine likopena. Likopen ima antioksidacijska svojstva te se uspješno bori s rakom. Muškarci koji imaju tumor na prostati preporuča se konzumacija guave jer ona poboljšanja stanja. Guava sadrži i antioksidante te vitamin C. Preporuča se jedna do dvije guave dnevno.

4. Grah – grah je čudotvorna hrana. Smanjuje kolesterol održava razinu šećera u krvi, pomaže probavnom sustavu, te štiti od raka. Grah sadrži vlakna, proteine, kalij, magnezij, vitamin K, omega 3 masne kiseline te je pun antioksidanta. Preporučena doza jednom tjedno.

5. Potočarka – ova niskokalorična hrana pomaže u borbi s tumorom, poboljšava noćni vid, pomaže kod mokraćnih poteškoća, te lošeg zadaha. Preporučuje se da jedete potočarke koliko dnevno možete. Možete ju ubaciti u salatu ili pak napraviti frape.

6. Luk – iako ima lošu reputaciju zbog lošeg zadaha luk je zapravo vrlo dobar jer sadrži enzime koje se bore s rakom. Luk također smanjuje rizik od srčanih bolesti. Antioksidacijska svojstva su još jedna dobra strana luka. Luk bi trebalo jesti što češće.

7. Mrkva – bogat izvor antioksidanta karotenoida. Mrkva pomaže u borbi s rakom dojke, rakom prostate, mjehura i sl. mrkva sadrži kalcij, kalij, magnezij, vitamin C i veliku količinu vitamina A. Mrkvu se preporuča jesti jednom dnevno.

8. Kupus – kupus je sjajan izvor vitamina K i vitamina C. također je bogat antioksidantima te je zaslužan za detoksikaciju kancerogenih supstanci. Što više kupusa uključite u plan prehrane, to bolje.

9. Brokula – kao što je već svima poznato brokula je vrlo zdrava namirnica. Sadrži velike količine vitamina C, vitamina A, vitamina K, željeza, vlakana i sumpora. Jedite što više brokule.

10. Kelj – kelj je nutritivna hrana koja ima antioksidacijska i protuupalna svojstva. Ima detoksikacijska svojstva, te štiti prostatu, probavni sustav i kožu. Pomaže u borbi s rakom dojke. Kelj sadrži beta karoten, lutein i zeaksantin . Kao i kupus što ga više jedete to bolje.

11.Trešnje –ne sadrže puno kalorija, pomažu u borbi s rakom i upala. Trešnje sadrže kvercetin i elaginsku kiselinu koje pomažu u borbi sa tumorom. Trešnje također imaju antibakterijska svojstva. Antocijanin je biljni ekstrakt koji se koristi kao aditiv u prehrani, te smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi. Redovita konzumacija trešanja smanjuje rizik od srčanog udara. Kupujte organske trešnje jer često trešnje tretiraju pesticidima.

Komentari