Važnost vitamina K

Vitamin K otapa se u masnoćama, djelomično se otapa u alkoholu, dok je u vodi potpuno ne topljiv. Vitamin

Vitamin K otapa se u masnoćama, djelomično se otapa u alkoholu, dok je u vodi potpuno ne topljiv. Vitamin K dijelimo na: vitamin K1 biljnog podrijetla, K2 životinjskog ili bakterijskog podrijetla, a K3 se dobiva sintetski. Apsorpcija vitamina K u organizmu ovisi o žuči i gušterači.

Vitamin K preko crijeva dospijeva u krv i pohranjuje se u jetri, odakle se raspoređuje po raznim tkivima, a potom se izlučuje iz organizma fekalijama i urinom. Otporan je na toplinu, ali se pod utjecajem svjetla i oksidanata vrlo brzo razgrađuje. Neophodan je za zgrušavanje krvi. Istraživanja su pokazala da vitamin K ima važnu ulogu u mineralizaciji kostiju.

Cvjetača vitamin K

Normalnom prehranom odrasli čovjek unese potrebnu količinu vitamina. Najviše su ugrožene novorođene bebe, zbog prirodno ograničene zalihe vitamina K koji se vrlo teško prenosi placentom, a crijevo novorođenčeta još uvijek ne može sintetizirati vitamin K. Nedostatak vitamina K može doći kod osoba koje se slabo hrane ili boluju od kroničnih crijevnih bolesti.

Vitamina K ima u: svinjetini, jajima, voću, mlijeku, kelju i kupus (zeleni, crveni), brokuli, cvjetači, zelenoj salati, špinatu, …

U crijevnoj bakterijskoj flori Vitamin K sintetiziraju bakterije tankog i debelog crijeva.
Preporučen dnevni unos vitamina K kod dojenčadi je od 1 mikrograma vitamina K, dok se kod odraslih osoba preporučuje 45 mikrograma.

Komentari