jill111/Pixabay

Kemijski tretirano voće i povrće

Vrlo je teško pronaći voće i povrće koje nije kemijski tretirano

Ako jedete hranu koja nije organskog podrijetla vrlo lako bi vam moglo desiti da imate puna usta pesticida dok jedete breskvu. Prema Environmental Working Group’s Shopper’s Guide to Pesticides izdanju iz 2011. godine, većina konvencionalnih bresaka sadrži dvije ili više vrsta pesticida. U biti breskve na polici mogu biti izložene više od 57 različitih vrsta pesticida. Pesticidi mogu biti iznimno toksični za ljudsko zdravlje i za okoliš. Stručnjaci su u suradnji sa internacionalnim agencijama različitih vlada su označili pesticide kao otrov koji napada živčani sustav, izaziva rak, pravi poremećaje hormonskog sustava i smanjuje kvocijent inteligencije kod djece.

Svake godine Environmental Working Group’s Shopper’s Guide to Pesticides analizira preko 100 000 proizvoda zaraženih pesticidima diljem svijeta. Iznijeli su studije koje određuju koje je voće i povrće najviše zaraženo, a koje najmanje. Ljestvica napravljena po tome koliko je kemikalija pronađeno u kojoj vrsti voća i povrća. Informacija je iznijeta u vodiču za potrošače, što uvelike može pomoći potrošačima da odrede koje namirnice će kupovati a koje ne.

Vodič za kupovinu voća i povrća

Ako niste u mogućnosti kupovati organske proizvode, iz bilo kojeg razloga, izbjegavajte hranu koja je u vodiču naznačena kao loša hrana, a kupujte dobru.

Ako kupujete ograničene proizvode organske proizvodnje, možete kupovati organske proizvode sa loše liste, a anorganske sa dobre liste.

Naravno da u savršenom svijetu ne bismo se morali brinuti oko pesticida, no u ovome našem svijetu moramo. Gledajmo to sa vedrije strane, bare imamo alate koji nam pomažu da izbjegavamo one najopasnije pesticide.

Ako izbacite ovih 12 namirnica koji su zagađene pesticidima smanjujete otrovanje tijela za čak 92%. Za vas smo priredili listu u kojoj ćemo vas provesti kroz tih 12 namirnica koje trebate izbjegavati u širokom luku.

 1. Jabuke – 98.% svih testiranih uzoraka jabuka su bili pozitivni na prisutnost pesticida. 92% uzoraka je zaraženo sa barem 2 vrste pesticida. Kao kategorija, jabuke su bile tretirane sa vrlo velikim brojem poznatih pesticida, od kojih neki sadrže do čak 56 različitih kemikalija.

 2. Celer – 96 % svih testiranih uzoraka jabuka su bili pozitivni na prisutnost pesticida. Blizu 90% uzoraka celera sadrže više različitih vrsta pesticida. Jedan celer je zaražen sa 13 različitih kemikalija iz pesticida.

 3. Breskve – 86.5% uzoraka bresaka zadrži dvije ili više različitih vrsta pesticida. Kao kategorija voća breskve su tretirane sa više pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Brojka čak doseže do 57 različitih kemikalija.

 4. Jagode – jagode u svakom plodu sadrže više od 13 različitih kemikalija iz pesticida

 5. Špinat – špinat također sadrži visoke količine kemikalija iz pesticida

 6. Nektarine (uvezene) – svaka nektarina iz uvoza testirana je na pesticide i svaka je bila pozitivna. 91.2% je zaraženo sa minimalno dvije ili više vrsta pesticida.

 7. Grožđe (uvozne) – uvozno grožđe ima 14 vrsta pesticida u svakom plodu. Domaće grožđe ima 13 vrsta pesticida u svakom testiranom uzorku.

 8. Paprike babure – približno 69.4 % paprika babura je zaraženo pesticidima. Jedna paprika sadrži do 11 različitih kemikalija.

 9. Krumpir – 91.4 % svih krumpira je zaraženo pesticidima

 10. Kelj – u kelju se može pronaći 11 različitih vrsta kemikalija, a kao grupa kelj je tretiran sa više od 66 vrsta pesticida.

 11. Borovnice (domaće) – također su vrlo zaražene pesticidima i može se u njima pronaći oko 10 različitih kemikalija iz pesticida

 12. Kupus – još jedna od vrlo zaraženih vrsta povrća. Koje treba izbjegavati u širokom luku.

J.B.

Komentari