Zašto je špinat dobar za organizam?

Svi znamo kako špinat čudotvorno djeluje na Popaja, no da li ima isti učinak na stvarne ljude? Pa i nema baš takav učinak, ali ovo zeleno lisnato povrće je jako je zdravo za vaš organizam.

Svi znamo kako špinat čudotvorno djeluje na Popaja, no da li ima isti učinak na stvarne ljude?
Pa i nema baš takav učinak, ali ovo zeleno lisnato povrće je jako je zdravo za vaš organizam. Špinat je doslovno preplavljen hranjivim tvarima, mineralima te antioksidantima s vrlo velikom količinom željeza, kalcija, lutenia i sl.

Ovo zeleno povrće je također bogat izbor vitamina A i vitamina K. Vrlo važnu ulogu u zdravlju vaših očiju, imunološkom sustavu te embrionalnom razvoju igra Vitamin A, dok je vitamin K zaslužan za održavanje zdravlja kostiju.

Zdrava hrana
Kuleczka/Shutterstock.com

Omiljeno Popajevo jelo je također bogato Vitaminom C, vitaminom B2, te vitaminom B6, koje ga čini jednim od najvećih izvora hranjivih tvari. Uza sve ovo špinat sadrži klorofil te je bogat vlaknima. Klorofil je prirodna supstanca koja daje stanicama velike količine kisika.

Špinat sprječava nadutost, te pomaže u borbi sa blažim oblicima raka smanjujući napredak razvitka kancerogenih stanica. Međutim prije nego što napunite hladnjak ovim zelenim povrćem, trebate imati na umu da špinat ima problema sa upijanjem. Tijelo ne preradi sve hranjive tvari koje nalazimo u njemu. To znači da možda ne primate količinu željeza i kalcija koju mislite da primate. No to se događa kod dosta hrane, pa vas to ne treba sprječavati da jedete špinat.

Možete zaključiti da je špinat vrlo vrijedan dodatak zdravoj i uravnoteženoj prehrani, no imajte na umu da on ne bi smio zamijeniti vaše unose hranjivih tvari. Idealna prehrana bi trebala sadržavati voće i povrće. Ako se usredotočite samo na jednu namirnicu to ne bi bilo dobro za vaš organizam.

Za razliku od ostalog povrća, kuhanom špinatu se ne smanjuje hranjiva vrijednost, stoga ako već niste ubacite špinat u vaš plan prehrane, nećete požaliti.

Komentari