Namirnice koje sadrže manje od 40 kalorija

Vrlo često u razgovoru čujemo: Koliko ta namirnica ima kalorija, to je prekalorično, … U nastavku pročitajte koje su to namirnice s manje od 40 kalorija.

Kelj – je vjerojatno najzdravija hrana u našoj okolini, sadrži iznimno jake fitonutrijente koji mogu spriječiti razvoj raka, uključujući rak dojke. Znanstvenici smatraju da se u kelju nalazim jedna vrsta enzima koja sprječava razvoj kancerogenih supstanci. Kelj je također velik izvor vitamina B, folne kiseline te magnezija, koji pomaže u regulaciji šećera u krvi te osnažuje imunološki sustav.

Rajčica – sadrže likopen, antioksidant koji se vrlo rijetko pojavljuje u hrani. Studije pokazuju da rajčica također štiti kožu od štetnih ultraljubičastih zračenja, te sprječava razvoj pojedinih tipova raka, a uz to smanjuje kolesterol. Rajčica sadrži velike količine magnezija, vlakana te vitamina C.

Namirnice s malo kalorija
Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Paprika – ljuta ili blaga, paprika je puna vitamina C i vlakana. Jelo začinjeno paprikom u tijelu pomaže izgaranju do 100 kalorija po obroku.

Špinat – mekano i vrlo ukusno povrće bogato je željezom, folnom kiselinom, te vitaminom K. Također sadrži antioksidante koji su vrlo snažni u borbi s bolestima, kao što je beta – karoten te vitamin C. špinat također sadrži i lutein koji je vrlo dobar u zaštiti očiju. Špinat možete koristiti kao zamjenu kupusa u salatama ili ga pak možete dodati u omlet s gljivama i češnjakom.

Tikvica – je vrlo zasitna, ukusna, a opet niskokalorična namirnica. Tikvica sadrži velike količine vitamina A, te ju je vrlo lagano pripremiti, a opet ju možete jesti i sirovu.

Bundeva – ovo niskokalorično povrće je bogato kalijem i beta – karotenom. Njezina prirodna slatkoća daje poseban okus prilikom priprave. Bundeva je također veliki izvor vitamina A, C i E. Kod dijabetičara se preporuča konzumacija bundeve.

Limun i limeta – agrumi su puni vitamina C te vlakana. Studije pokazuju da konzumacija ovih agruma kod pojave prvih znakova bolesti mogu smanjiti njezino trajanje.

Češnjak – je dobar u borbi s prehladom, bori se s rakom, pomaže kod infekcije mokraćnih putova. Češnjak je također vrlo dobar u kontroli probavnog sustava. Kako bi izvukli najviše korisnih svojstava iz češnjaka, najbolje da ga usitnite i ostavite da odstoji 10 minuta. Ova metoda pomaže da se oslobode supstance koje se bore s rakom.

Luk – nemojte izbacivati luk iz prehrane. Luk kojima okus varira od oštrog do slatkog uništava supstance raka, dokazali stručnjaci.

Komentari