StockLite/Shutterstock

Koju hranu i lijekove nije dobro miješati

Postoje određene vrste namirnica i lijekova koje ni u kojem slučaju nije dobro miješati.

Iako tog nismo svjesni, konzumiranje nekih namirnica nakon uzimanja lijekova može biti vrlo neugodno iskustvo. Za vas smo priredili par primjera koje hrane i lijekova ne bi trebali ni u kojem slučaju miješati. Nadamo se da ćemo vam pomoći da ubuduće izbjegnete probleme koje vam ove kombinacije mogu uzrokovati.

Sa antibioticima ne miješajte mlijeko

Antibiotik radije popijte sa vodom nego sa mlijekom. Kalcij iz mlijeka i kinolon kojeg sadrže antibiotici stvaraju međuodnos. Mlijeko sprječava otapanje antibiotika u želucu, što uvelike usporava dolazak antibiotika i oboljeli dio tijela. Stoga ni pod razno nemojte piti mlijeko i antibiotike unutar jednog sata.

Sa antidepresivima nemojte miješati sir

Ako pijete lijekove iz porodice MAO inhibitora, izbjegavajte sir jedno vrijeme. Lijekovi iz ove porodice sprječavaju razgradnju tiramina, a ako se velika količina tiramina nakupi, to može dovesti do neželjenih posljedica kao što je znojenje, lupanje srca i povišeni arterijski tlak.

Alkohol i lijekovi su loša kombinacija

Alkohol pojačava djelovanje antidepresiva, neuroleptika te lijekova za smirenje. Antibiotici sa alkoholom izazivaju mučninu, a isto se događa i sa lijekovima koje liječe gljivične infekcije.

Antikoagulansi i kupus ne idu zajedno

Vitamin K ima suprotan učinak od Antikoagulansa (lijek za zgrušavanje krvi), pa postoji velika mogućnost da se dogode krvi ugrušci koji mogu izazvati infarkt. Za vrijeme liječenja zgrušavanja krvi treba izbjegavati, ne samo kupus, nego i ostale namirnice koje sadrže vitamin K. U to se ubrajaju iznutrice, špinat, avokado.

Spirala i aspirin?ni pod razno!

Kad se ugradi spirala, ona u maternici uzrokuje upali stjenke, što inače sprječava jajašca da se ugnijezde. Upravo zbog tog razloga trebate izbjegavati korištene aspirina, ali i bilo kojeg drugog protuupalnog sredstva. Protuupalna sredstva mogu poništiti kontracepcijsko djelovanje spirale. Ovo još nije pouzdano dokazano, ali se velik broj ginekologa slaže sa time. Za bolove radije koristite paracetamol.

J.B.

Komentari