Važnost vitamina

Vitamini su prijeko potrebi našem organizmu, te mu pomažu u borbi sa štetnim utjecajima iz okoline.

Vitamin C
Vitamin C još nazivaju "vitamin vitalnosti" sudjeluje u sintezi kolagena te iskorištenju željeza, šećera, masnoća i bjelančevina. Prirodni je antioksidant koji suzbija učinak slobodnih radikala. Važnost vitamina C posebno se spominj kod pušača, kojima je on prijeko potreban. Vitamin C posebno je važan u prijelaznim godišnjim periodima jer pomaže u borbi s gripom i prehladom.
Namirnice koje sadrže vitamin C: Crni ribiz, paprika, kivi, brokula, prokulica, naranče, limun, mango, klementine, kuhana cvjetača, grejp, ananas, rajčice
Vitamin C je najnestabilniji vitamin, a posebno mu šteti toplina. Namirnice zato čuvajte u hladioniku. Nemojte povrće i voće ostavljati u vodi i čistite ih nožem od nehrđajućeg čelika kako se pozitivno svojstvo vitamina C ne bi smanjilo.

Vitamini

Vitamin B9
Vitamin B9 djeluje protiv umora i sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica i živčanih stanica. Posebice pazite na unos ovog vitamina želite li ostvariti trudnoću.
Namirnice koje sadrže vitamin B9: cjelovite žitarice, jetra, matovilac, orasi, šparoge
Važno je da namirnice koje sadrže ovaj osjetljivi vitamin jedite svježe i ne ostavljajte ih dugo na sobnoj temperaturi. Jela pripremajte na roštilju, u pećnici ili kuhajte na pari jer se vitamin B9 vrlo lako gubi pri visokoj temperaturi. Namirnice bogate vitaminom B9 pojedite netom nakon pripreme, izbjegavajte podgrijavanje.

Vitamin B12
Najučinkovitiji vitamin protiv umora, pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica i obnavljanju živčanih stanica.
Namirnice koje sadrže vitamin B12: Jetra, kamenice, zečje meso
Vitamin B12 otapa se u vodi, stoga namirnice pecite ili kuhajte na pari. Vitamina C sprječava apsorpciju vitamina B12.

Komentari