Ispravan način konzumiranja određenih namirnica

Svi mi mislimo da namirnice kao što je kupus ili maslinovo ulje zdravo u svakom obliku u kojem ga možemo konzumirati, no to nije točno. Neke namirnice imaju potpuno drugačija svojstva kada se konzumiraju na različite načine.

Svi mi mislimo da namirnice kao što je kupus ili maslinovo ulje zdravo u svakom obliku u kojem ga možemo konzumirati, no to nije točno. Neke namirnice imaju potpuno drugačija svojstva kada se konzumiraju na različite načine. U nastavku pročitajte kako neke od namirnica koje često konzumiramo na pogrešan način.

Grejp – gotovo sve vrste grejpa su pune vitamina C, no u crvenom grejpu ga ima daleko više. Crveni grejp sadrži i zamjetne količine betakarotena koji se pretvara u vitamin A, koji odražava tijelo mladim i zdravim.

Maslinovo ulje – maslinovo ulje je sveprisutno u kulinarstvu i svi znamo da je jako zdrava namirnica, no nismo često svjesni lošeg utjecaja svjetlosti na namirnice. Maslinovo ulje je jedan od najvećih izvora vitamina E a sunčeva svjetlost uništava taj vitamin kroz staklo boce. Naš savjet vam je da kupujete maslinovo ulje u limenci ili boci tamnog stakla, te da ga čuvate na hladnom i tamnom mjestu.

Orasi – sve vrste oraha pozitivno djeluju na naš živčani sustav zbog zamjetno velike količine kalija, magnezija, bakra, selena i folne kiseline. Kada kupujete orahe, radije kupujte one u ljusci nego očišćene. Ljuska čuva svježinu te zadržava pozitivne minerale.

Vina – prilikom odabira vina izaberite crno. U crnom vinu tijekom fermentacije ostaju kožice i sjemenke grožđa. Ovo svojstvo omogućava zadržavanje antioksidanta koji smanjuju vjerojatnost obolijevanja od infarkta i raka. Crno vino također pomaže u borbi sa anemijom.

Paprika – kada kupujemo papriku, mislimo da je svejedno uzmemo li crvenu ili zelenu. Postoji velika razlika između zelene i crvene paprike. U crvenoj paprici ima puno više betakarotena i dvostruko više vitamina C nego u zelenoj. Stoga kada kupujete papriku, kupujte crvenu.

Mineralna voda – često mislimo da mineralna voda znači gazirana voda, no postoji i negazirana mineralna voda. Negazirana mineralna voda je bolja jer sadrži manje količine natrija i sprječava pojavu visokog krvnog tlaka.

Komentari