Tamna čokolada za dobro zdravlje

Obožavate čokoladu? Vjerojatno će vas razveseliti vijesti koje kažu da je ona, a to se naročito odnosi na onu tamnu...

Obožavate čokoladu? Vjerojatno će vas razveseliti vijesti koje kažu da je ona, a to se naročito odnosi na onu tamnu, bogata supstancama koje sprječavaju nastajanje srčanih bolesti. Te supstance su poznate kao flavonidi i osim u čokoladama mogu se naći i u češnjaku, grožđu, crvenom vinu i čaju. Flavonidi se ističu kao vrlo snažni antioksidanti i općenito pozitivno djeluju na zdravlje organizma.

Istraživanja koja su objavljena u Američkim novinama za kliničku ishranu provedena su na dvije grupe ljudi. Prva se hranila uobičajenom hranom, dok su pripadnici druge dodatno dobivali i tamnu čokoladu. Nakon toga su svi ispitanici podvrgnuti testiranjima koja su nedvojbeno pokazala da se kod svih onih koji su konzumirali čokoladu smanjila količina kolesterola i ukupna oksidacija.

Tamna čokolada


Kasnije je još dodatno pronađeno da čokolada ima pozitivan učinak na krvnu sliku, te usput relaksira i organe za krvotok. Vrijedi li to za sve vrste čokolade? Na žalost, ne. Većina čokolada koje možete pronaći u našim prodavaonicama procesuirana je s alkalima koji iz njih gotovo u potpunosti uklanjaju dragocjene flavonide. Nešto flavonida ostaje u mliječnim čokoladama, no u puno manjoj količini od one prisutne u tamnim čokoladama.

Zbog svega toga, preporučljivo je orijentirati se na konzumiranje samo onih najčišćih oblika tamnih čokolada. One su u pravilu dosta skuplje od «običnih», no zbog svojeg intenzivnog okusa također nisu prikladne za bilo kakvo prejedanje. Povremeni manji zalogaji tog proizvoda pomoći će vam u održavanju dobrog zdravlja.
 

Komentari