Čokolada ili pomfrit što je opasnije za naše zube? Sigurno će vas iznenaditi odgovor da su prženi krumpirići opasniji.
Čokolada ili pomfrit što je opasnije za naše zube? Sigurno će vas iznenaditi odgovor da su prženi krumpirići opasniji. Kvarenje zuba izaziva bakterija što se hrani ugljikohidratima iz hrane, proizvodeći tako za zube štetnu kiselinu. Što je hrana ljepljivija i jače prianja, zubi će se brže kvariti.
Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu da su slani krekeri, suho voće, rižine i slične pahuljice, keksi punjeni kremom - najviše ljepljiva hrana. Bijeli kruh, biskvit s kremom i karamele samo su umjereno ljepljivi, dok jabuke, banane i mliječna čokolada uopće nisu ljepljivi.
Kvarenje zuba ovisi i o tome koliko često jedemo ugljikohidrate. Da bi spriječili nastajanje karijesa perite zube minimalno dva puta dnevno, a optimalno bi bilo nakon svakog obroka.
Komentari