Jabuke za savršeno zdravlje

Ako ste do sada mislili da je sok od jabuka piće namijenjeno djeci, sada je došlo vrijeme da promijenite...

Ako ste do sada mislili da je sok od jabuka piće namijenjeno djeci, sada je došlo vrijeme da promijenite svoje mišljenje i ovaj neobično zdrav napitak konzumirate što češće. Po najnovijim znanstvenim istraživanjima jabuke i od njih napravljeni sokovi idealna su hrana kako za djecu tako i za starije ljude.

Istraživači sa Sveučilišta Massachusetts Lowell nepobitno su dokazali da konzumiranje jabučnih sokova poboljšava funkcioniranje onih dijelova mozga koji su zaduženi za pamćenje.

Jabuke za savršeno zdravlje


Dr Thomas Shea koji je rukovodio pokusima toliko je oduševljen dobivenim rezultatima da kaže kako će uskoro jabučni sokovi biti prepisivani zajedno s ostalim lijekovima za liječenje Alzheimerove bolesti. Vrijednost jabuka prepoznata je još od davnih vremena. Ona sadrži niz sastojaka koji su važni za ljudski organizam. Sadrži znatne količine mineralnih tvari poput kalija, fosfora, kalcija, sumpora, magnezija, zatim željeza, mangana i dr. Plod sadrži i karotin, vitamine E i C, vitamine iz skupine B, pektine, tanin, enzime i druge tvari.

Jabuke se u tradicionalnoj medicini koriste za prevenciju protiv infarkta. Preporučuje se pojesti dvije jabuke dnevno, a ukoliko ste već doživjeli infarkt ta doza se penje čak do jednog kilograma. Dobre su i za osobe koje boluju od arterioskleroze, reumatizma i viška kilograma.

Jabuke pomažu izlučivanju mokraće i čiste krv, pa se preporučuju osobama koje imaju poteškoća s jetrom i bubrezima. Zbog pektina u ljusci jabuke su dobro sredstvo za reguliranje probave. U tom slučaju valja ujutro prije jela pojesti jednu do dvije svježe ili pečene jabuke. Za liječenje oboljelih od crijevnog katara koristi se sitno izribana jabuka. Kilogram jabuka valja rasporediti na 4-5 obroka dnevno. Djeci se u sličnim slučajevima daje po jedna žlica struganih jabuka.

Jabuke se osim bolesnima preporučuju i onima koji su potpuno zdravi. Za podizanje imuniteta i pročišćavanje organizma posebno je dobro jedan dan u mjesecu biti na jabučnoj dijeti.

Pogledajmo kako ju je najlakše provesti. Za doručak se popije čaša soka od jabuke uz dodatak limunovog soka. Prijepodne se pojede jedna do dvije jabuke, a u podne se popije samo čaj od ljuski jabuke, zaslađen s dvije žlice meda. Nakon dva sata pojedu se tri ili četiri jabuke, a nešto kasnije ponovo se popije čaša soka. Za večeru se pojede kaša od pečenih i kuhanih jabuka s dodatkom dvije žlice meda.

Uz sve ove navedene recepte pripomenimo da se od jabuka prave ukusne pite, štrudle i kompoti. Jabuke su, morate priznati, stvarno neodoljive, a uz sve to su još i poprilično jeftine. Pravi je grijeh zanemarivati ih u svojoj ishrani.
 

Komentari