Sve što niste znali o čokoladi

Vrlo teško za povjerovati, ali čokolada u očima znanosti nije grijeh. Sa tom spoznajom možete ukloniti grižnju savjesti koja se pojavi u nama samim pogledom na čokoladu. Zašto nam je čokolada toliko neodoljiva?

Vrlo teško za povjerovati, ali čokolada u očima znanosti nije grijeh. Sa tom spoznajom možete ukloniti grižnju savjesti koja se pojavi u nama samim pogledom na čokoladu. Zašto nam je čokolada toliko neodoljiva? Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Stručnjaci koji su radili istraživanje na temu ovoga došli su do zapanjujućeg otkrića.

pozitivna strana čokolade
bonchan/Shutterstock.com

Naime čokolada sadrži tri tvari koje mogu izazvati učinke slične onima koje izaziva THC, a to su tvari iz skupine N-aceletanolamina, koje se također mogu pronaći i u marihuani. Stručnjaci navode da bi se moglo govoriti o ovisnosti, no oni su ponudili i drugo rješenje, formulacija ovih tvari uz djelovanje kofeina, kojeg također u malim količinama ima u kakau, čine čokoladu neodoljivu svima koji ju probaju.

Čokolada također djeluje kao antidepresiv, a koliko se čini vrlo je uspješna i u borbi s alkoholizmom. Čokolada ima još jedno svojstvo, da djeluje kao psihosomatski lijek, dakle umiruje uznemirene i usrećuje tužne. Uz to ima i antidepresivno svojstvo zbog povećih količina monoaminooksidazi , čije molekule uspješno pobjeđuju depresiju. Po zadnjim studijama otkrivena je još jedna tvar u čokoladi koja potiče proizvodnju serotonina, a to je feniletilamin, živčani prijenosnik koji povećava osjećaj zadovoljstva.

Čokolada i tamni čokoladni bomboni su veliki borci protiv ovisnosti. Jedno istraživanje je otkrilo da ako stavite čokoladu i alkohol pred alkoholičara, on bira čokoladu. Pouka ovog svega bi trebala biti da ako se uzima odgovarajuća čokolada i ako se uzima u primjerenim količinama čini veliku dobrobit organizmu.
Čokolada je također jako dobra za srce jer sadrži flavonoide koji smanjuju LDL kolesterol za 10% te usporava zgrušavanje krvi. Uz sve to čokolada poboljšava i disanje, probavu te izlučivanje suvišne tjelesne tekućine. I što je najvažnije, čokolada ne deblja, jer su dovoljne male količine da se zadovolji potreba za čokoladom.

Komentari