Idealne prehrambene navike

Da bi tijelo moglo normalno funkcionirati osigurajte mu dovoljno energije. Za idealan doručak odaberite...

Da bi tijelo moglo normalno funkcionirati osigurajte mu dovoljno energije. Za idealan doručak odaberite nešto laganiju hranu žitarice, mliječne proizvode (mlijeko, jogurt, sir), svježeg voća i topli ili hladni napitak. Tijekom dana pojedite najmanje jedan plod agruma i još dvije namirnice bogate vitaminom C.

Pijte najmanje litru i pol vode na dan
Ne zaboravite uzeti najmanje litru i pol vode na dan. Voda pospješujete izlučivanje štetnih sastojaka iz organizma. Voda je važna i za dobar rad bubrega i crijeva. Uzimanjem dovoljne količine vode izbjegavaju se i bolovi u mišićima, tetivama i zglobovima izazvani nakupljanjem štetnih tvari.

Ako ne možete bez grickalica, grickajte suho voće
Ako između obroka ne možete bez grickalica, tada barem pripazite da u organizam unosite korisne sastojke. Bademi su bogati magnezijem, a također i orasi, željeza ima u suhim smokvama, grožđicama i suhim šljivama... Ali, pazite na kalorije! U 100 g oraha ili badema ima 500-600 kcal. Zato je kratko zadovoljstvo grickanja najbolje ostaviti za jutarnje sate.

Večerajte rano i lagano
Večerajte lagano i ne prekasno, i primijetit ćete da bolje spavate. Kada probava nije opterećena san je kvalitetniji i budimo se raspoloženiji i odmorniji.

Prehranu bi trebalo prilagoditi biološkom ritmu organizma: jedući više u prvom dijelu dana omogućujemo tijelu da bolje iskoristi konzumiranu hranu. Time također izbjegavamo nakupljanje zaliha tijekom popodneva i noći, koje su najkraći put do suvišnih kilograma.

Idealne prehrambene navike

Komentari