Koja je to „dobra hrana“ i zašto je ona dobra za vas?

Različita hrana utječe na vaš organizam na različite načine. Međutim svi smo čuli za izraz „dobra hrana“, to povodi za sobom pitanje: Koja je to dobra hrana?

Različita hrana utječe na vaš organizam na različite načine. Međutim svi smo čuli za izraz „dobra hrana“, to povodi za sobom pitanje: Koja je to dobra hrana? U nastavku pročitajte što je dobra hrana, te nekoliko namirnica koja zasluženo nose taj naziv. Ove namirnice možete polako ubaciti u svoju prehranu, nećete požaliti.

zdrava hrana za vase tijelo
Karl Allgaeuer/Shutterstock.com

„Dobra hrana“ označuje namirnice koje se smatraju da su bolje od drugih namirnica zbog svojih blagodati i svojih hranjivih vrijednosti. One s punim pravom nose taj naziv.
Postoje na desetke namirnica koje nose ovaj naziv, no mi ćemo navesti samo nekoliko najboljih koje su vam na dohvat ruke, a s druge strane nisu skupe.

1. Banane – ova ponizna namirnica koju većina jako voli jesti je doslovno puna vitamina i minerala koji su prijeko potrebni našem tijelu, a da ne spominjemo da sadrži svih osam aminokiselina. Banane su tako dobar izvor vitamina A, vitamina C, te vitamina B3, tiamina i riboflavina. Banana je također jako bogata željezom, kalcijem, kalijem i magnezijem.

2. Borovnice – mala količina borovnica donosi jako puno pogodnosti našem tijelu. Borovnice su bogate prirodnim kemikalijama koje se nazivaju antioksidanti. Antioksidanti imaju ulogu da čiste naše tijelo od toksina koji uzrokuju preuranjenu starost, razvoj virusa i infekcije. Borovnice su također dobar izvor vlakana, kao i velikog broja vitamina i minerala.

3. Riba – riblje ulje je jako velik izvor esencijalnih omega 3 masnih kiselina, te tijelu osiguravaju znatnu količinu proteina.

4. Brokula – ako vas je majka tjerala da jedete brokule dok ste bili dijete, vjerujte nam da joj možete zahvaliti. Brokule su iznimno bogate kalcijem (esencija koja ojačava vaše kosti i zube) te vitaminom C (nužan za vaš imunološki sustav).


5. Orah je pun proteina, vlakana i antioksidanta. Također sadrži visoko kvalitetne esencijalne masnoće koje tijelo treba da bi normalno funkcioniralo.

Komentari