5 načina da spriječite alergije

Uzimanje histaminskih lijekova nije jedini način sprječavanja alergija. Evo što biste još trebali učiniti.

Uzimanje histaminskih lijekova nije jedini način sprječavanja alergija. Evo što biste još trebali učiniti.

Kako se rijesiti alergija

flickr, Sydigill

1. Pregledajte svoj dom
Možda vam ne zvuči logično, ali vaš ugodan dom često je gori za alergiju od otvorenog prostora. Vaš dom – sa svim namještajem , jastucima, tepisima, zatvorenim prozorima i toplim, vlažnim mjestima je poput polja prekrivenog alergijskim minama. Istraživanja pokazuju da unutrašnje zagađenje zraka može biti i do 10 puta veće od vanjskog a njegovi utjecaji mnogo veći, s obzirom da općenito provodimo 90% svog vremena u zatvorenim prostorima. Dakle, izuzetno je bitno da obavite inventuru od vrha do dna kako bi otkrili kritična mjesta na kojima se alergeni sakupljaju (posteljina, tepisi, vlažna područja, zračni filtri samo su neka od tih mjesta) i da ih temeljito očistite.

2. Jedite dobru hranu
Neodgovarajuće prehrambene navike mogle bi prouzročiti zdravstvene probleme, ili pojačati simptome onih već postojećih. Ispravan prehrana može ublažiti mnoge zdravstvene probleme, uključujući astmu i sezonske alergije. Medicinska istraživanja stalno iznova dokazuju da se moćne kemikalije zvane antioksidanti - koje možemo naći u voću, povrću, oraščićima, sjemenkama, zelenom čaju i drugoj hrani i pićima – pomažu u borbi protiv upala u tijelu koje su presudan faktor u kontroliranju alergija. Naravno, ne prejedajte se hranom koja je bogata antioksidantima ako ste na nju alergični.

3. Riješite se suvišnih kilograma
Nošenje suvišnih kilograma otežava vam i disanje – problem koji sigurno ne želite ako patite od alergije. Više masti oko trbuha sprječava da vam se pluća potpuno šire i da vam se dijafragma potpuno spusti, jer su suočeni sa svom tom masnoćom. Drugim riječima, ne možete potpuno duboko udahnuti. Ako istopite par kila lakše ćete doći do kisika koji vam treba.

4. Smanjite stres
Svaki puta kada ste suočeni sa stresom – bilo da se radi o prometnoj gužvi, vatri, ili odbijenom čeku – vaše tijelo otpušta kaskadu stresnih hormona. Oni, zauzvrat, šalju bujicu signala u različite dijelove vašeg tijela kako bi tijelo pripremili za akciju. Ako se događa iz dana u dan bez fizičkog otpuštanja, stres može nanijeti štetu mreži koja je zadužena za čuvanje vašeg zdravlja: imuni sustav. Oslabljeni imuni sustav povećava vašu šansu za alergijske reakcije. Naučite kontrolirati stres - ili bar način na koji reagirate na stres – može vam biti od pomoći.

5. Upotpunite svoju uobičajenu antialergijsku terapiju

Evo nekih alternativnih metoda koje bi vam uz redovitu antialergijsku terapiju mogle olakšati simptome :

- Svakodnevna doza multivitamina i minerala koja uključuje magnezij, selen, vitamin C, vitamin E i sve B vitamine.
- Šalica čaja od metvice ili kamilice svaku večer prije odlaska na spavanje
- Biljni pripravci po vašem izboru
 

Komentari