Kako zavoljeti povrće?

Svi stručnjaci za ishranu slažu se u tome da je redovito konzumiranje povrća neophodno za zdravlje.

Svi stručnjaci za ishranu slažu se u tome da je redovito konzumiranje povrća neophodno za zdravlje. No, pri tome postoji jedna neugodna činjenica. Kemijski spojevi koji su toliko zdravi za naš organizam istovremeno povrću daju okus koji je neugodan velikom broju ljudi. Problem započinje već u djetinjstvu kada majke svoju djecu moraju preklinjati kako bi pojela bilo što zeleno na svom tanjuru. Znanstvena istraživanja su pokazala kako je čak trećina ukupnog čovječanstva hipersenzitivna na gorak okus, što automatski dovodi do negativnog stava spram povrća. Ukoliko spadate u tu grupu, moramo vas utješiti da sve nije tako crno. Uz malo domišljatosti povrće možete učiniti puno ukusnijim, toliko ukusnim da nakon nekog vremena postane omiljenim dijelom vašeg svakodnevnog menija. Eto par praktičnih savjeta:

Povrće zdravo

Jedite mlado povrće
Kod nekih vrsta povrća gorak okus se pojačava sa starenjem biljke. Probajte pronaći mlade artičoke, repe i mrkve. Osim što ima blaži okus, mlado povrće zahtijeva i puno manje kuhanja.

Nauljite ga
Strah od svega što u sebi ima bilo kakve masnoće dovela je do posvemašnjeg izbjegavanja ulja, putra i sireva. No, upravo masnoće daju povrću bolji okus i čine ga primamljivijim.

Dodajte malo češnjaka
Osim što je sam po sebi vrlo zdrav, češnjak povrću daje dodatnu ugodnu aromu. Ukoliko se želite zaštititi od njegovog intenzivnog mirisa, prepecite ga kratko vrijeme na maslinovom ulju.

Pokušajte s umacima
Ukoliko uz gledanje televizije stalno nešto grickate, zamijenite svoje čipseve i kekse svježim povrćem. Uz odgovarajuće umake, ono će se pokazati prilično dobrim nadomjeskom.

Kopirajte Kineze
Jeste li se ikada upitali zašto Kinezi bez problema jedu sve vrste povrća? Tajna je u jednostavnom postupku kojim mu uklanjaju gorak okus. Kuhajte povrće na pari 30 do 60 sekundi, a zatim ga stavite u hladnu vodu. Biti ćete iznenađeni rezultatom.

Otiđite ranije na tržnicu
Okus povrća postaje sve neugodniji što ono duže stoji na štandovima. Isto povrće kupljeno ujutro biti će potpuno različito ako ga kupite oko podneva. Izgleda da se ranoranioci bolje i kvalitetnije hrane.

Doznajte više
Napravite svoju listu najomraženijeg povrća i pokušajte doznati više o njihovom pozitivnom djelovanju na vaše zdravlje. Na taj način ćete ukloniti svoje predrasude i lakše ih uvrstiti u svoj jelovnik.

Sve ide postepeno
Poznato je da djeca najviše vole slatku hranu, a izbjegavaju sve što je gorko. Iz tog razloga ne bi bilo loše da i vi u početku počnete konzumirati povrće koje se odlikuje svojim slatkim okusom, poput mrkve, graška ili tikvica.

 

 

Komentari