Uzimanje antioksidansa prije i tijekom trudnoće sprječava pretilost kod djece

Prema novoj studiji iz Dječje bolnice u Philadelphiji, žene koje konzumiraju velike količine antioksidansa prije i tijekom trudnoće mogu zaštititi svoju djecu od dijabetesa i pretilosti.

Antioksidansi igraju ključnu ulogu u sprječavanju nastanka bolesti. Oni određuju da li će dijete razviti intoleranciju na glukozu ili postati pretilo. Prema novoj studiji iz Dječje bolnice u Philadelphiji, žene koje konzumiraju velike količine antioksidansa prije i tijekom trudnoće mogu zaštititi svoju djecu od dijabetesa i pretilosti.

Visokokalorična hranaVodeći činjenicom da dijeta bogata lošim mastima i ugljikohidratima uzrokuje štetni oksidativni stres koji u konačnici vodi pretilosti i dijabetesu, znanstvevnici su odlučili proučavati učinak koji antioksidansi imaju u ublažavanju njihovih nastupa. Znanstveni tim hranio je četiri skupine laboratorijskih miševa od kojih su dvije skupine hranili hranom s povećanom količinom kolesterola. Druge dvije skupine su hranili s više uravnoteženom i zdravom prehranom. Uz to, u dvije su skupine prehranu obogatili antioksidansima.

Na kraju studije, skupina "nezdrave" prehrane bez dodanog antioksidansa, imala je značajno višu stopu upale i oksidativnog stresa od drugih grupa, a njihovi su potomci bili veći i imali su veće stope intolerancije na glukozu. Međutim, potomstvo "nezdrave" skupine koja je ipak imala dodatak antioksidansa, imalo je izrazito nižu stopu intolerancije na glukozu a pretilosti nije bilo.

Na kraju studije Rebecca Simmons zaključila je "da se sprječavanjem pretilosti, upale i oksidativnog stresa kod trudnih životinja, ujedno spriječila i pretilost kod njihovih potomaka".

Studija je pokazala da ne samo da antioksidansi pomažu u sprječavanju pretilosti, nego čak i da djeluju i pri konzumaciji visokokalorične prehrane. To ne znači da konzumiranje visokokalorične prehrane dobro i korisno, već da antioksidansi imaju nevjerojatnu moć u razrješenju oksidativnog stresa i posljedičnih bolesti te da je dovoljno jaka da se suprotstavi čak i negativnim učincima najgorih dijeta.

Napomena: Portal ŽenskiKutak.hr se snažno protivi provedbi bilo kakvog testiranja na životinjama. Portal u potpunosti podržava provedbu humanog medicinskog istraživanja koja promiče zdravlje svih živih bića.

Komentari