Trudnoća u kasnim 30-ima

Dobna granica kod planiranja trudnoće se u posljednjih godina znatno pomakla. Žene se sve kasnije odlučuju za trudnoću. Kada žena pređe 35-tu a da još nije ostvarila prvu trudnoću...

Dobna granica kod planiranja trudnoće se u posljednjih godina znatno pomakla. Žene se sve kasnije odlučuju za trudnoću. Kada žena pređe 35-tu a da još nije ostvarila prvu trudnoću pojavljuje se pitanje koje su šanse za zdravo potomstvo i da li su šanse smanjene?

Rizici trudnoce u kasnim tridesetima

flickr, Fábio Goveia

Plodnost ostaje relativno stabilna do ranih 30-ih godina, a potom opada na nisku razinu u ranim 40-im. Vrhunac je plodnosti žene između 20-26 godine. U žena čija je dob 30-35 godina plodnost je 15-20% manja od maksimalne. U žena starih 35-39 godina smanjenje iznosi 25-50%. U žena između 40-45 godina plodnost je smanjena za 85%.

Čimbenici koji uz starost utječu na smanjenu plodnost su pušenje, šećerna bolest, bolesti štitnjače i druge bolesti. Osim što su šanse za trudnoću prirodnim putem nakon 35-te godine manje, povećan je rizik spontanog pobačaja. Povećani rizik spontanog pobačaja prvenstveno je uzrokovan kromosomskim abnormalnostima ploda.

Iako dolazak do začeća u starijih žena može biti teži, sami ishod trudnoće je dobar. Kod žena u starijoj dobi mogući su rizici: poroda djeteta s malom porođajnom masom, preranog porođaja ili rođenja djeteta s kromosomskim abnormalnostima. Prema stručnoj definiciji sve žene starije od 35 godina pripadaju grupi "starijih" trudnica, te je preporuka stručnjaka da se prva trudnoća ostvari prije 35 godine.

Komentari