Folna kiselina važna u trudnoći

U staroj preporuci da trudnica treba jesti više jer jede za dvoje, ipak krije djelomična istina. Naime, u trudnoći...

U staroj preporuci da trudnica treba jesti više jer jede za dvoje, ipak krije djelomična istina. Naime, u trudnoći ne valja uzimati hranu koja će naslagati višak kilograma, ali su vitamini baš tada tijelu najpotrebniji.

Posebno je izražena potreba za folnom kiselinom (u trudnoći čak sto posto više no inače), jer znanstvenici procjenjuju da taj vitamin uspješno sprečava mnoge tegobe. Pogotovo je to važno za žene koje su nekoliko godina prije toga uzimale pilule protiv začeća. Znanstvenici su naime ustanovili da estrogen iz pilule znatno poremećuje urođeno korištenje vitamina u tijelu, posebno vitamina B6 (koji skuplja bjelančevine) te folne kiseline. Zato bi svaka trudnica na jelovniku trebala imati što više namirnica bogatih folnom kiselinom, a to su špinat, prokulica, grah i pšenične klice. Ako nije u prilici svakodnevno uzimati takvu, pogotovo sirovu, hranu, dobro će poslužiti i kakav polivitaminski preparat koji sadrži folnu kiselinu.

Kiselina folna

Jer folna je kiselina mimoza među vitaminima: izuzetno je osjetljiva na djelovanje topline, zraka, svjetla i vode. A da bi dospjela u jetru i sluznice potrebna joj je pomoć određenih bjelančevina, kojih ima, na primjer, u mlijeku, jer inače će folna kiselina samo "proći" kroz tijelo.

Alkohol gotovo ispire taj vitamin, a među njegove "ubojice" mogu se ubrojiti i neki lijekovi, bolesti želuca, manjak vitamina B 12 (ima ga u mesu, mlijeku i siru) te radikalne dijete za skidanje masnog tkiva. Stoga i ne čudi da je manjak folne kiseline krivac za najviše malformacija. Ali zato taj vitamin znatno pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca te znatno pripomaže nastajanju serotonima i noradrenalina, nužnih za pravilno prenošenje informacija putem živaca i zaduženih za miran i zdrav san.

Prema tome, trudnicama se preporučuje da za doručak pecivo zamijene kriškama kruha od cjelovita brašna, a kad dođu gosti da ih ponude sirom i salatama ili pak palentom od grubo mljevena kukuruza. Da bi primile dovoljno bjelančevina i kalcija, trudnicama se također preporučuje da piju najmanje 600 ml mlijeka na dan.

Najbolji izvor folne kiseline je zeleno lisnato povrće. Mahunarke, brokula, kelj, krupnozrnati proizvodi, sojine bobice, jaja, meso, riba i mlijeko također sadrže taj vitamin.

Komentari