Debljanje u trudnoći: Koliko je normalno?

Koliko kilograma možete očekivati tijekom trudnoće? – To ovisi o tome koliko ste kilograma imali prije začeća i koliko je ta težina prikladna za vašu visinu.

Koliko kilograma možete očekivati tijekom trudnoće? – To ovisi o tome koliko ste kilograma imali prije začeća i koliko je ta težina prikladna za vašu visinu. Veza između vaše visine i tjelesne težine se izražava u broju znanom kao indeks tjelesne mase (BMI – Body Mass Index). Indeks tjelesne mase možete izračunati ovdje.

težina u trudnoći
wavebreakmedia-ltd/Shutterstock.com

• Ako vam je težina prije trudnoće bila u ravnoteži s visinom (vaš BMI je bio od 18.5 do 24.9), tada trebate dobiti od 11 do 16 kilograma, s time da u prvom tromjesečju dobijete do 2.5 kilograma, a nakon toga svaki tjedan dobijete otprilike pola kilograma kako bi rast i razvoj djeteta bio optimalan do kraja trudnoće.

• Ako imate nedovoljno kilograma za vašu visinu u vrijeme začeća (BMI je manji od 18.5), tada možete dobiti od 13 do 18 kilograma.

• Ako pak imate previše kilograma u odnosu na vašu visinu (BMI je od 25 do 29.9), tada možete očekivati od 7 do 11 kilograma. No ako ste pretili (BMI je veći od 30) možete očekivati od 5 do 9 kilograma.

• Nosite li blizance možete dobiti od 17 do 45 kilograma, to je u slučaju da ste imali normalnu kilažu u vrijeme začeća. Ako imate manjak kilograma tada možete očekivati od 14 do 23, a ako imate višak kilograma od 11 do 19.

Kako mogu biti u preporučenoj skupini? – bebe majki koje dobiju više kilograma nego što je preporučeno tijekom trudnoće mogu biti jako velike pri porodu. Ovo može stvoriti komplikacije, kako za majku, tako i za novorođenče. Ako žena koje dobiju previše kilograma tijekom trudnoće ima veće šanse da se porode putem carskog reza ili da prerano rode. Također postoji velika šansa da zadrže taj višak kilograma nakon trudnoće i imaju višak kilograma kod sljedećeg začeća.
Žene koje trudnoću započnu s viškom kilograma imaju veće šanse da se pojave komplikacije kao što su gestacijski dijabetes i preeklampsija. S druge strane, žene koje prilikom začeća imaju premalo kilograma ili one koje ne dobiju dovoljno kilograma prilikom trudnoće imaju velike šanse da prerano rode ili pak rode dijete s premalo kilograma (manje od 2.5 kilograma). Prijevremeno rođena djeca mogu imati zdravstvenih problema, koji ponekad mogu biti i fatalni ako se rodi prerano.

Kako se nositi s promjena svoga tijela? – ako niste imali problema s kontroliranjem težine u prošlosti ili pak nikada u životu niste bili na dijeti, postoji mogućnost problema s prihvaćanjem da je sasvim normalno dobiti višak kilograma u trudnoći. Imajte na umu da je dobitak viška kilograma vrlo važno za zdravu trudnoću i tih nekoliko kilograma će nestati kada rodite dijete.

Kako se riješiti svih tih dodatnih kilograma nakon trudnoće? – veliki broj kilograma koje dobijete za vrijeme trudnoće će nestati vrlo brzo nakon što rodite. Žene uglavnom izgube sve kilograme koje su dobile u prvih šest tjedana. Bebe u prosjeku teže oko 3.5 kilograma (više manje), u još ako uračunamo plodnu vodu, posteljicu i dodatne tjelesne tekućine, to znači da ćete pri porodu izgubiti do 5.5 kilograma. Devet mjeseci ste dobivali kilograme, ponekad je potrebno isto toliko da ih skinete. Uravnotežena prehrana u kombinaciji s redovitom tjelovježbom je najbolji način da skinete kilograme i držite ih podalje od svog tijela.

Komentari