Karijes u trudnoći

Mogućnost pojačane aktivnosti karijesa kod trudnica dolazi zbog promijenjena hormonalnog statusa ...

Mogućnost pojačane aktivnosti karijesa kod trudnica dolazi zbog promijenjena hormonalnog statusa (pojačano lučenje progesterona) sluznica u ustima je osjetljivija, pojačana je iritabilnost, koja se očituje krvarenjem i edemom gingive.

Ako se zbog tih popratnih simptoma ne provodi redovita i pravilna oralna higijena, nakupi se plak, a kao krajnji proizvod metabolizma ugljikohidrata nastaju kiseline, što može uzrokovati inicijalnu leziju cakline.

Trudnoća i zubi

Daljnjim nakupljanjem plaka onemogućena je mehanička i puferska (sposobnost da smanji kiselost) aktivnost sline te se u takvom zatvorenom krugu i osjetljivost na karijes povećava. Upravo se u tom stanju ne smije prestati s redovitom higijenom zubi nego treba pojačati intenzitet masaže i četkanje desni i zubi s nešto mekšom četkicom od umjetnih vlakana, ne obazirući se na krvarenje koje će se postupno smiriti. Samo će se intenzivnom higijenom smanjiti mogućnost razvoja karijesa.

Ako trudnica redovito tijekom trudnoće posjećuje stomatologa, održava redovitu i pravilnu higijenu svojih zubi te provodi upute o zdravoj i pravilnoj prehrani s dostatnom količinom minerala, tada može biti bez straha za svoje zube.
 

Komentari