Zadržavanje forme u trudnoći

Od svih razdoblja u životu žene, trudnoća donosi najveću opasnost od trajnog nakupljanja kilograma.

Prosječna žena nakon trudnoće dobije pola do 2,5 kilograma dodatne tjelesne težine, no 10 do 20 posto žena trajno zadrži čak 15 ili više kilograma. Višestruke trudnoće mogu potaknuti daljnje povećanje težine.

Opasnost se povećava:
Ako se udebljate u ranoj trudnoći
Višak kilograma koji se nakupio tijekom prvog tromjesečja minimalno pridonosi porođajnoj težini bebe - uglavnom se samo pridodaje vašim vlastitim zalihama tjelesne masti. Nikad nije prikladno držati dijetu ili pokušavati smršavjeti u trudnoći, ali ne smatrajte prva tri mjeseca kao dozvolu za prejedanje. Počnete li dobivati na težini od samog početka, morate promijeniti svoje prehrambene navike.

Ne jedite "za dvoje". Preporučuje se povećanje dnevnog energetskog unosa za samo 300 kalorija u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. To nije kalorijski ekvivalent neograničenoj količini sladoleda, već znači samo dvije čaše djelomice obranog mlijeka i jedan komad voća više no inače.

Ako dobivate na težini više no što liječnik preporuči
Sto se više udebljate u trudnoći, to ćete više kilograma zadržati nakon poroda. Kako se preporučeni dobitak kilograma mijenja ovisno o vašoj težini u trudnoći.


Trudnoća i dijeta

Ako se nakon poroda ne možete vratiti prijašnjim navikama u prehrani
Majčinstvo može otežati povratak starim prehrambenim navikama, no u nekih se žena događa da hormonske promjene u trudnoći potaknu promjene u ritmu hranjenja, zbog čega im je teže kontrolirati unos hrane i kalorija nakon poroda.

Ako imate više djece bliske dobi
Kad je razmak između trudnoća manji od dvije godine, ženino se tijelo možda nema vremena vratiti u stanje od prije trudnoće: ima više masnog, a manje mišićnog tkiva. Ako u drugoj trudnoći imate više sala a manje mišića, metabolizam vam je možda postao sporiji, zbog čega ste skloniji debljanju.

Ako ste dojili manje od šest mjeseci
Samo dojenje tijekom šest mjeseci ili dulje smanjuje majčine tjelesne zalihe masti. Dojenje tijekom kratkog razdoblja (ili uz dohranjivanje na bočicu) neće pripomoći gubitku kilograma nakon poroda.

Ako vas briga o bebi više opterećuje nego usrećuje

Iako majčinstvo donosi mnoga nova zadovoljstva i užitke, istraživanja pokazuju da, u prosjeku, žene koje su se najviše udebljale imaju manje lijepih doživljaja u životu. Te žene nisu klinički depresivne, no moguće je da su iskusile opću promjenu kvalitete života. Posegnule su za hranom (uvijek dostupan užitak!) da bi se lakše nosile s promjenama.

Prognoza debljanja u trudnoći

Ako se većina iznesenih tvrdnji odnosi na vas, jasno vam je odakle dolaze (ili će doći) suvišni kilogrami. Ako ste šest tjedana nakon poroda teži no što vaš liječnik smatra da biste trebali biti, vrijeme je da odlučite što prije smršavjeti. Posljednji kilogrami nakupljeni u trudnoći morali bi se istopiti u roku od godinu dana. Bez obzira da li dojite ili ne, zamolite liječnika da vas uputi specijalistu za prehranu.
 

Komentari