Zdrava prehrana u trudnoći

Vaša beba dobiva svu potrebnu hranu za svoj rast iz onoga što vi jedete, zato je važno održavati dobru ishranu tijekom cijele trudnoće.

Vaša beba dobiva svu potrebnu hranu za svoj rast iz onoga što vi jedete, zato je važno održavati dobru ishranu tijekom cijele trudnoće. Za zdravu i uravnoteženu ishranu, trebate svakodnevno jesti hranu koja sadrži razumnu količinu vitamina, minerala, škroba, ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća.

Zdrava prehrana povrce

Škrob i ugljikohidrati nalaze se u kruhu, žitaricama, tjestenini, riži i krumpiru; oni osiguravaju energiju, vitamine, minerale i vlakna. Meso, riba, jaja, orasi, grah, grašak i leća nadomještaju bjelančevine i minerale. Mlijeko i mliječni proizvodi poput tvrdog sira i jogurta dat će vam bjelančevine, vitamine i kalcij. Svježe voće i povrće i temeljito oprana salata dobri su izvori minerala i vitamina.

Važnu ulogu za zdravlje vaše bebe ima folna kiselina koja se može naći u: zelenim listovima povrća, mahunarkama, brokuli, kelju, ...

Ako ste se opredijelili za vegetarijansku prehranu, morat ćete uzimati više mlijeka, najmanje 700 ml dnevno, bilo pasteriziranog mlijeka ili okrepljujućeg mlijeka od soje, ili odgovarajuću količinu sira, jogurta i mliječnih proizvoda.

Voće u trudnoći

Vegetarijanci trebaju o svojoj ishrani razgovarati s kvalificiranim dijetetičarom jer bi moglo doći do pomanjkanja kalcija, željeza i vitamina BJ2 koji se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Obavezno izbjegavajte grickalice, slatkiše i gazirana pića, brzu hranu svesti na minimalan unos tijekom trudnoće. Prestanite uzimati kofein kroz pića poput čaja i kave; u zamjenu pokušajte piti puno vode i prirodno cijeđenih sokova iz voća i povrća.
 

Komentari