Andresr/Shutterstock

Sedam razloga za vježbanje u trudnoći

Vježbanje je dobro za svakoga, a prednosti su neprocjenjive!

Brojne su pogodnosti koje donosi tjelovježba, neovisno o tome vježbate li s nekom svrhom (gubitak kilograma, sportska natjecanja) ili vam vježba pomaže u relaksaciji i u održavanju zdravog života. Isto tako, dobro je vježbati i za vrijeme trudnoće, a pogodnosti koje ona donosi su sljedeće:

Povećanje energije: trudnoća uzrokuje umor i malaksalost, što vam može umanjiti produktivnost, kako na poslu, tako i kod kuće kada obavljate svakodnevne poslove. Vježbanje ojačava vaš imunološki i kardiovaskularni sustav, stoga se ne umarate toliko brzo. Kada se manje umarate možete više stvari obaviti što će dovesti do toga da se osjećate puno bolje i sretniji ste. Prema istraživanjima provedenim u ACOG-u (American College of Obstetricians and Gynecologists) preporučeno je 30 minuta tjelovježbe svaki dan, no prije toga se konzultirajte s vašim liječnikom.

Bolji san: kada ste teži 7 kilograma, ponajviše u trbuhu, teže je naći udobnu pozu za spavanje. Vježbanje će vam pomoći i kod ovog problema jer će vas izmoriti (na dobar način), pa ćete spavati puno bolje i duže.

Umanjite neudobnost u trudnoći: vježbanje će vam pomoći da tijekom trudnoće smanjite bolove i otekline. Bol u vašim leđima drastično će se smanjiti, što je jedna od najvećih pogodnosti. Šetnja poboljšava cirkulaciju, dok plivanje ojačava vaše abdominalne mišiće.

Priprema vas za porođaj: kada ste u boljoj formi i kada ste jači, porođaj ne bi trebao biti težak. Porođaj je kao trčanje maratona, potrebna je velika doza izdržljivosti, snage i koncentriranosti. Uz redovito vježbanje ovaj maraton ćete istrčati spremni i moći ćete uživati u glavnoj nagradi.

Smanjuje stres i podiže vam duh: rođenje je djeteta velika promjena i nezamjenjiv osjećaj. No porođaj zna biti iscrpljujuć te vas može psihički oslabiti. Jedno je istraživanje dokazalo je da vježbanje potiče razvoj serotonina, neurotransmiterske kemikalije koja je povezana s raspoloženjem, zbog kojeg ćete se osjećati puno bolje.

Podiže samopouzdanje: vježbanjem podižete samopouzdanje i sprješavate nastanak kompleksa koje bi mogli dobiti ako i kada se naglo udebljate.

Figura će vam se brže vratiti nakon porođaja: ovo neka vam bude najveća motivacija za tjelovježbom. Vježbanje će vam pomoći da brzo povratite figuru koju ste imali prije trudnoće.

Komentari