vgstudio/Shutterstock

Stalno ste umorni?

Ponekad se dogodi da se bez obzira što radimo ne možemo riješiti umora.

Devet od deset žena koje posjete liječnika kažu da su umorne i iscrpljene. Odraslima treba najmanje 7 do 8 sati noćnog sna da budu u formi čitav dan. Tijekom sna mnogi se organi pripremaju za nove radne zadatke koji ih čekaju slijedeći dan. Mozak skladišti prikupljene informacije kroz dan, obrađuje činjenice i priprema se za nove informacije.

Stručnjaci tvrde da već sami psihološki čimbenici i oni povezani sa stresom mogu izazvati umor. Stoga treba mijenjati rutinu. Isplanirajte redovite životne izazove, svakako iskoristite godišnji odmor i svaki dan odvojite sat vremena za sebe.

Dišite. Vrlo često disanje uzimamo zdravo za gotovo. Brzo disanje s kratkim udisajima i izdisajima utječe na naše tijelo drugačije nego kada udišemo duboko i polako. Potrebno je promijeniti tehniku disanja kako bi se ona poboljšala. Svaki dan pokušajte bar 10 do 20 puta svjesno udisati i izdisati zrak. Ako to napravite, s vremenom ćete i poboljšati tehniku disanja i osjećat ćete se bolje. Osim toga, pravilno će disanje poboljšati vašu posturu, a utjecat će i na bolji protok krvi i kisika kroz vaš organizam.

Prirodno svjetlo može vam poboljšati raspoloženje i ublažiti umor. Redovite šetnje po svježem zraku odagnat će brige i umor. Prestanite pušiti i smanjite unos alkohola i kofeina, a vaše će vam tijelo odmah pokazati zahvalnost.

Ako je potrebno, odrijemajte. Iako to ne može zamijeniti noćni san, pomoći će vam da izdržite dan. Važno je samo da poslijepodnevno drijemanje ne traje dulje od 40 minuta. Dokazano je da čak i kratki odmor od 15 minuta djeluje bolje na mozak i tijelo čovjeka nego odmor od 60 ili 90 minuta. 

Jedan od bitnih čimbenika koji utječu na naš organizam i njegovu odmornost jest hrana koju jedemo. Iako se to konstantno naglašava, često zaboravimo kako je potrebno jesti kvalitetnu i dobru hranu, punu hranjivih tvari, vitamina i minerala. Jedino se na ovaj način naše tijelo može opskrbiti dovoljnom količinom potrebne energije za cijeli dan. Imajte to na umu!

L. K.

Komentari