Stres je kriv za nesanicu

Spavanje vrlo često ometa stres time što potiče lučenje poticajnih hormona, kortizola i osobito adrenalina.

Spavanje vrlo često ometa stres time što potiče lučenje poticajnih hormona, kortizola i osobito adrenalina. Teško je, ali pokušajte prije spavanja ne misliti na probleme. Radije nešto pročitajte ili mirno popričajte. Naučite koristiti disanje kao pomoć za opuštanje. Pet ili šest dubokih udisaja i izdisaja u minuti pomoći će vam da se oslobodite napetosti koja se nakupila tijekom dana.

I napokon, potražite pomoć u zdravoj prehrani. Večernji obrok trebao bi biti bogat sporo razgradivim škrobom i složenim nerafiniranim šećerima. Nemojte na spavanje odlaziti prazna želuca jer vas usred noći može probuditi glad.

Problemi sa spavanjem

U slučaju nesanice uzrokovane stresom, vježbe opuštanja su upravo dragocjene. Vježbe disanja i opuštanja mišića pomažu vam da pronađete mir. Autogeni trening jedna je od starijih metoda kojom se u večernjim satima možete uspješno osloboditi umora i napetosti olakšavajući prelazak iz budnosti u san. Koncentrirajući se na svaki pojedini dio tijela (dlanove, ruke, ramena...), postupno ćete naučiti osjetiti kako se dijelovi tijela zagrijavaju i opuštaju. Cilj je postići pravilan ritam disanja i usporiti srčani ritam. Na kraju ćete osjetiti ugodnu opuštenost koja vas uvodi u miran san.
 

Komentari