Glavobolja - uzroci

Gadne su kad traju par minuta, a učestale i dugotrajne glavobolje prava su noćna mora. Najčešće su posljedica napetosti mišića ramena...

Nema osobe koja ih nije iskusila, barem jednom u životu na par minuta. Većina se s glavoboljama, nažalost, susreće često. Žene, obično, tijekom onih dana u mjesecu, muškarci kad pretjeraju s alkoholom ili pušenjem. Iako su glavobolje jedan od najčešćih medicinskih problema, oni kojima puca glava rijetko traže pomoć liječnika. Usprkos tome svi se žele riješiti glavobolje što prije. Ili, još bolje, spriječiti je. Kako? Otkrivanjem uzročnika. A njih je, vjerojatno, koliko i vrsta poznatih glavobolja - 300!

Glavobolji mogu voditi umor, stres, određena hrana i napitci, ali i poremećaji spavanja te nesanica. Mogu je izazvati i klimatske promjene. Češće se, primjerice, pojavljuje za hladnog i suhog vremena, a rjeđe tijekom toplog i vlažnog. Manje je poznato da glavobolju može izazvati čak i, naočigled bezazlena, naramenica grudnjaka. Onda kad jače pritišće mišiće jednog ramena, što se događa ako je to rame neznatno više položeno od drugoga. Neki glavoboljom reagiraju na specifičan miris ili zvuk.

Jake glavobolje

Zurijeta/Shutterstock.com


Naličje napetosti
Najčešći uzroci glavobolje su stres i frustracije svakodnevnog života! Oni mogu dovesti do glavobolja tenzijskog tipa i migrene. Gotovo 88 posto žena i 68 posto muškaraca, govore podaci, pati od tenzijske glavobolje. Ona je naličje, odnosno posljedica napetosti mišica ramena, vrata i glave, uzrokovane stresom, tjeskobom, umorom ili krivim držanjem. Kad su mišici napeti ne dobivaju dovoljno krvi i u njima se gomilaju otpadne tvari, što vodi pojavi boli - glavobolji.

Oko 12 posto stanovništva ima migrenu. Njezin uzrok još uvijek nije poznat. Češće se pojavljuju za vrijeme psihičkih ili fizičkih opterećenja, poremećaja probave, nakon nekih jela te naglog smanjenja tlaka zraka. Obično muči mlade i čini se da je češća kod intelektualaca nego onih koji rade rukama. Obilježava ju jaka pulsirajuća hol na jednoj strani glave, često praćena lupanjem srca, vrtoglavicom, povraćanjem, crvenilom ili bljedilom lica, osjetljivosti na svjetlo, mirise i buku... Pojavljuje se periodično, a može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Kad se jednom razmaše, kao i sve druge glavobolje, teško ju je zaustaviti. Stoga je najbolje glavobolje spriječiti.

U brisanju glavobolja s popisa tegoba koje nam zagorčavaju život, mogu pomoći blage metode fizikalne terapije, te klimatsko i balneološko liječenje. Značajnu ulogu mogu imati i antistres-programi te terapije opuštanja u koje, uz vježbe opuštanja, spadaju i vježbe disanja te tjelovježba.

Dobitna kombinacija
Mogu pomoći i komplementarni načini liječenja, primjerice refleksoterapija stopala, aromaterapija, akupunktura, joga, fitoterapija. No glavnu ulogu u liječenju i sprečavanju glavobolja ima promjena načina života. Uz izbjegavanje stresnih situacija, ona uključuje i smanjivanje količine alkohola, ali i slane i konzervirane hrane na jelovniku. Istodobno, preporučuje se svakodnevna tjelesna aktivnost.


VAŽNO: Bitno je i pravilno držanje tijela koje sprečava pojavu napetosti u mišićima gornjeg dijela trupa. Stoga su jednostavne vježbe na lopti, koje ispravljaju loše držanje te istežu mišiće ramena, vrata i glave, superzaštita od glavobolja. Treba ih izvoditi triput tjedno, najbolje u komotnoj odjeći i u dobro prozračenoj prostoriji. Ukoliko ih kombinirate sa svakodnevnim 30-minutnim šetnjama, pri kojima vodite računa o pravilnom držanju tijela, kroz 3 mjeseca zaboravit ćete što su to neugodne glavobolje.
 

Komentari