Tri uvjeta za dobar san

Spavajući provedemo 1/3 svog života vrlo je bitno kako i na čemu spavamo.

Vrsta i kvaliteta materijala
Naročito su važni za ljude sklone alergijama. Alergičari "sa stažom" znaju na koje su tvari alergični (najčešće se radi o perju ili vuni, ali ponekad i o sintetskim materijalima!). Osim toga, prozračnost, odvođenje vlage i udobnost izravno su povezani sa sirovinskim sastavom. Navedena svojstva čine važan pojam - klimu kreveta (svakako, važno je i raspoloženje u krevetu, ali pod pojmom "klima" ne misli se na taj segment!).

Klima kreveta direktno je vezana i s mikroklimatskim uvjetima u prostoriji u kojoj spavamo. Jastuci građeni od više slojeva koji dobro provode zrak i vlagu spriječit će neugodno znojenje vrata i glave, koje čak i u ne tako hladnim prostorijama može izazvati neugodne upale mišića vrata i ramena.

Spavanje je zdravo

Građa jastuka
Modularno formirani jastuci omogućavaju bolju prilagodbu, ovisno o pojedincu i njegovim potrebama. On se sastoji od 3 dijela koji svojim položajem omogućavaju bolju adaptaciju jastuka osobnim potrebama. Stepenicu dalje čine jastuci koji se napuhuju ili si izrađeni od vodene jezgre ("vodeni jastuci"). Studija izrađena u institutu "John Hopkins" u SAD-u, pokazala je da vodeni jastuk značajno poboljšava kvalitetu spavanja boljim rasporedom opterećenja kralježnice, smanjenjem potrebe okretanja u postelji i traženja udobnijeg položaja.

Sličan učinak dobiven je vodenim madracem, koji koristeći fizikalno svojstvo nestlačivosti vode optimalno raspoređuje opterećenje na cijeloj kontaktnoj površini između tijela i madraca. Pri tome treba biti oprezan - nije svaki vodeni madrac ili jastuk idealan! Vjerojatno niti u jednom nećete moći pecati ribe, ali poneki su "sposobni" uzgajati gljivice, izazivati morsku bolest i sl.

Materijal oko jezgre jastuka

Važno je pitanje materijala kojima je jezgra jastuka obložena. Njena svojstva propusnosti zraka, vlage i mogućnost higijenskog održavanja značajno utječu na funkciju i trajnost jastuka.
 

Komentari