Znanstveno dokazano: Žene u sretnom braku duže žive!

Ako ste žena i imate vrlo stresan poslovni život, što mislite koji je najbolji način postizanja izgubljene ravnoteže?

Ako ste žena i imate vrlo stresan poslovni život, što mislite koji je najbolji način postizanja izgubljene ravnoteže?

Znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA su uvjereni da je to sretan brak. Oni su do toga došli mjereći nivo kortizola, hormona ključnog za pojavu stresa, kod 30 bračnih parova u Los Angelesu. Pri tome su odabrali one bračne parove koji imaju djecu i pri tome i otac i majka oboje rade, dakle upravo one koji su izloženi najvećem stresu. Sve žene koje su se prethodno izjasnile da žive u sretnom braku pokazivale su nagli pad nivoa kortizola odmah po povratka u okrilje svog doma. One druge, nezadovoljne svojom bračnom situacijom, u pravilu nisu pokazivale značajnije promjene, a kod nekih se čak nivo kortizola i povećao.

Za razliku od žena, muževi su svi odreda po povratku kući doživljavali snižavanje nivoa tog uz stres vezanog hormona. Njima je bilo potpuno svejedno je li njihov brak sretan ili nije. Sama činjenica da su se udaljili od svog radnog mjesta bila je dovoljna za postizanje veće opuštenosti i unutrašnjeg mira.

Sretan brak


Na osnovu ovih činjenica znanstvenici sa sveučilišta UCLA na kraju su konstatirali kako muškim osobama brak, neovisno o svojoj kvaliteti, poboljšava zdravlje i produljuje život, dok za žene on ima takav učinak jedino u slučaju kada su odnosi među partnerima sređeni i pozitivni. U suprotnom žene imaju puno veće šanse da se razbole i time skrate svoj život.
 

Komentari