Spavate li u dobrom položaju?

Kada spavamo, zauzimamo najudobniji položaj kako bi što lakše i brže utonuli u san. Kod većine taj položaj je na boku, rjeđe na leđima ili trbuhu. Liječnici preporučuju spavanje na boku,...

Kada spavamo, zauzimamo najudobniji položaj kako bi što lakše i brže utonuli u san. Kod većine taj položaj je na boku, rjeđe na leđima ili trbuhu. Liječnici preporučuju spavanje na boku, jedino u slučaju da nam glava ostane u jednakom položaju kad stojimo uspravno, dakle bez iskrivljenja vratnih kralježaka.

Spavanje na madracu
Ersler Dmitry/Shutterstock.com

Vrlo je važan i odabir madraca, te jastuka. Često znamo čut da je tvrda podloga vrlo dobra te da treba spavati na goloj dasci, no stručnjaci su dokazali da je to vrlo štetno. Sami trebamo odabrati madrac i jastuk koji će nam najbolje odgovarati. Ovo možete učiniti tako da eksperimentirate koji odnos madraca i jastuka vam neće zadavati bolove u glavi i vratu.

Ako je omjer madraca i jastuka loš, u vratu će se ujutro pojaviti oštri bolovi, a može doći i do istegnuća mišića u vratu te do pritiskanja živaca u vratu od strane kralježaka. Ako se probudite s glavoboljom, nemojte misliti da imate migrenu ili upali sinusa, vrlo je vjerojatno da niste dobro spavali.

Na umu morate imati da se spavači često okreću u snu, vrlo je mali broj onih koji spavaju u istom položaju preko noći, no ako nemate adekvatan madrac i jastuk, ovo se može pretvoriti u veliki problem. Posljedica lošeg madraca i jastuka mogu biti problemi s mišićima, te za liječenje bi trebali posjetiti fizioterapeuta ili fizijatra.

Još jedan od velikih problema za vrat je i spavanje pred televizorom. Ako zaspete bez adekvatnog naslona za glavu mogu vam se pojaviti problemi isti kao i ako spavate na lošem ležaju. Hrkanje je također veliki problem prilikom spavanja, kako bi smanjio „zvukove“ oko sebe (koje spavač sam proizvodi, a da toga nije ni svjestan) on podsvjesno traži udobniji položaj kako bi lakše disao,a i smanjio „zvukove“. Hrkanje se može potpuno ukloniti pomoću raznih metoda. Ne samo da ćete prestat hrkat, smanjit ćete si šanse pojave problema bola u vratu.
 

Komentari