Vino – hrana za dušu i tijelo

Još u drevnim vremenima vino je bilo poznato kao napitak dostojan bogova, stoga s pravom mu stoji naziv božanski nektara. Vino je jedan od najstarijih napitaka poznatih čovjeku. Vino je i danas prisutno na svakom koraku.

Još u drevnim vremenima vino je bilo poznato kao napitak dostojan bogova, stoga mu s pravom stoji naziv božanski nektara. Vino je jedan od najstarijih napitaka poznatih čovjeku. Vino je i danas prisutno na svakom koraku, bez obzira na to često je na lošem glasu jer ga ljudi konzumiraju bez kontrole.

Ako vino uzimamo u umjerenim količinama, ne kao piće, nego kao hranu, ono ima mnogo pozitivnih učinaka na naš organizam. Zanimljiva stvar vezana uz vino je to što se vino može klasificirati kao napitak koji hrani. Vino sadrži u sebi više od 400 sastojaka, u vinu možemo pronaći 6 vrsta šećera, 22 oligoelementa, te 12 vrsta organskih kiselina.

Vino za zdravlje
Alexander Chaikin/Shutterstock.com

Stručnjaci su došli do zaključka da ako se vino konzumira u umjerenim količinama osigurava tijelu mnogo korisnih tvari. Vino sadrži tvari koje štite kardiovaskularni sustav te sprječava razvoj tumora. Od korisnijih tvari možemo napomenuti polifenole, cikloosigenazu te resveratrol.

Jedna čaša vina može pomoći kod obroka jer potiče apsorpciju i asimilaciju bjelančevina zbog sličnosti kiselosti vina i želučanih kiselina. Iz ovoga možemo zaključiti da vino olakšava probavljanje jela bogatih bjelančevinama. Vino također štiti želudac zbog svog svojstva da potiče lučenje sline i želučanih sokova, a samim time potiče i rad probavnog sustava. Uz sve to crno vino je bogato katekinom. Katekin je tvar koja smanjuje proizvodnju histamina, koji utječe na proizvodnju želučanih kiselina. Vino u malim količinama može vas opustiti prije polaska na spavanje. Vino sadrži tvar koju stručnjaci nazivaju Gaba, tvar koju i mozak proizvodi u trenutku koji prethode padanju u dubok san.

No pazite, vino deblja. Sigurno ste mogli zaključiti da vina nema niti u jednoj dijeti koju ste dosada probali, razlog je vrlo jednostavan. U vinu se nalaze kalorije koje ne koristimo za rad mišića, dakle one se lako pretvore u masne naslage kojeg se svi pokušavamo riješiti.

Komentari