Prednosti trudnoće

Trudnoća je stanje kada se cijelo tijelo mijenja. Promjene u organizmu donose razne nelagodne promjene kao što su...

Trudnoća je stanje kada se cijelo tijelo mijenja. Promjene u organizmu donose razne nelagodne promjene kao što su povraćanje, slabost, žgaravicu... Unatoč svim „lošim“ promjenama trudnoća ima i pozitivne prednosti.

Pozitivne zdravstvene navike
Trudnoća potiče mnogobrojne pozitivne zdravstvene promjene te vas potiče da prestanete s lošim navikama. Primjerice, trudnoća je najbolji razlog i poticaj za prestanak pušenja. Također je vrlo dobra motivacija za izlazak na svjež zrak te vježbanje. Istraživanja su također pokazala da određena skupina žena, primjerice, one s dijabetesom, iskorištava trudnoću na dobar način kako bi se naučile bolje nositi sa svojom bolešću. Često nove navike postanu smjernice za zdraviji stil života.

Manje bolan menstrualni ciklusi
Prije ili poslije, nakon porođaja i dojenja vaš će se menstrualni ciklus vratiti. No, evo i popratnih i to pozitivnih posljedica. Možda ćete imati manje neugodnih grčeva nego prije. Neke žene tvrde da su im se menstrualni bolovi smanjili nakon porođaja. Smanjenje bolova opće je poznato, no nitko zasigurno ne zna zašto se pojavljuje.

Trudnica


Pojačana osjetila
Možda će vam u trudnoći puding od čokolade biti ukusniji nego što je bio prije te nećete moći odoljeti njegovu okusu. Trudnoća katkada pojačava osjetilo okusa, možda i zato što se pojačava i vaše osjetilo njuha. Zbog tog istog nosa zbog kojega ste u ranom stadiju trudnoće imali jutarnje mučnine, sada vam hrana miriše neodoljivo. Jedna od teorija zašto se njuh tako pojačava jest i to da vam instinktivno pomogne kako biste izbjegli opasne supstancije poput alkohola i cigareta.

Manji rizik od karcinoma
Najnovija istraživanja pokazuju daje trudnoća koristan zaštitnik protiv karcinoma dojki i jajnika. Što ste više trudnoća iznijeli i što ste mlađi imali djecu, bolje ste zaštićeni. Također neka istraživanja potvrđuju da dojenje dulje od tri mjeseca može smanjiti rizik od nekih karcinoma. No, to su još samo teorije o poveznicama između karcinoma i trudnoće.
 

Komentari