Idealna težina u trudnoći

Naime u posljednje vrijeme s trendom pretilosti među mlađim generacijama raste i popularni fenomen pretilih budućih majki. Kako raspoznati kada jedete zaista za sebe i svoju bebu...

Naime u posljednje vrijeme s trendom pretilosti među mlađim generacijama raste i popularni fenomen pretilih budućih majki. Kako raspoznati kada jedete zaista za sebe i svoju bebu, a kad pretjerujete s hranom?

Za početak kad osjećate glad, možda zbog hormonske neuravnoteženosti dehidrirate i osjećate zapravo potrebu za pićem, ili pak samo kratkim malenim međuobrokom. Ukoliko je istinska glad, a tek ste objedovali možda bi vam bilo zdravije pojest koju voćku ili napitak od smiksanog voća ili koju niskokaloričnu deliciju, poslastice također ne moraju nužno sve debljati.

Trudnoća idealna težina

Istraživanja su pokazala kako su pretile žene sklonije rađanju beba s urođenim manama srca ili mnogim abnormalnostima nego one žene koje imaju idealnu težinu. Pretile se trudnice također izlažu povećanom riziku razvijanja komplikacija kao što su dijabetes, visoki tlak, preeklampsija (visoki krvni tlak i visoka razina proteina u urinu), induciranje poroda, porod carskim rezom i krvarenje, u odnosu na rodilje normalnog indeksa tjelesne mase.

Sve u svemu, ako je vaša težina prije trudnoće normalna u odnosu na visinu, tijekom trudnoće trebate dobiti 10 do 16 kg. Ako ste ispod normalne težine, preporučuje se 13 do 18 kg. Ako ste preteški, ne bi smjeli dobiti više od 7 do 10 kg.

No kako god bilo ne brinite se za težinu,  zdravlje vaše bebe neka u svakom trenutku ostane prioritet i najbitnija stvar. Kad rodite nekoliko kilograma će otpasti na plodnu vodu i samo dijete, nakon čega slijedi period odgajanja i ishrane bebe za što vjerujemo da će vam trebati dosta rezervnih kalorija. Prepustite se i uživajte.

Komentari

Nandi Uzelac
Nandi Uzelac

Nandi Uzelac je svestrana mlada dama, čije vrijeme nadamo se tek dolazi. Talentirana glumica splitskog kazališta mladih, gdje je nastupila u nizu javnih i profesionalnih predstava, započinje svoju spisateljsku aktivnost objavljivanjem kolumni na web portalima. Također se dugi niz godina bavi dobrotvornim radom, dužnosnik je za Hrvatsku od strane UN-a / Y-PEER, a uz sve to, studentica Prava i Medicine. Život je jedan i treba ga živjeti i proživjeti.