xusenru/Pixabay

Prednosti tjelovježbe u trudnoći

Trudnoća je jedno od najljepših razdoblja u životu svake žene i donosi neopisivu sreću, to vam može potvrditi vrlo velik broj žena, no trudnoća je također i vrlo neudobno razdoblje u životu.

Trudnoća je jedno od najljepših razdoblja u životu svake žene i donosi neopisivu sreću, to vam može potvrditi vrlo velik broj žena, no trudnoća je također i vrlo neudobno razdoblje u životu. Zbog brzine kojom se odvija, ne stignemo se na vrijeme pripremiti na promjenu figure tijela i to može predstavljati vrlo veliki problem. Redovitom tjelovježbom možemo taj problem riješiti, naime vježbanjem rastežemo i ojačavamo naše mišiće, što pomaže našem tijelu da se puno bolje nosi sa svim neudobnostima koje razdoblje trudnoće pred nas stavlja. Neke od tih neudobnosti su i bolovi koje sa sobom nosi nagla promjena figure tijela i sa kojom se moramo suočiti. Upravo zbog toga redovitom tjelovježbom i osnaženim mišića možemo ublažiti različite oblike boli kao što je bol u leđima. Hodanje je vrsta tjelovježbe i ima nevjerojatan učinak na našu cirkulaciju tijekom trudnoće. Plivanje je također dobra vrsta tjelovježbe koja pogoduje našem tijelu, jer plivanjem ojačavate vaše mišiće abdomena, a osim toga što vam to neće praviti probleme tijekom trudnoće, jaki mišići abdomena će vam također pomoći da lakše rodite. Ovo je još jedan od nevjerojatnih razloga zašto se već danas trebate početi baviti redovitom tjelovježbom. Kao što smo već napomenuli, prije tjelovježbe se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Tjelovježbom se bolje pripremite za nadolazeći porođaj

Kao što smo već napomenuli, tjelovježba ojačava vaše mišiće abdomena, što zapravo i ima smisla. Redovitom tjelovježbom ćete biti u puno boljoj formi i biti ćete jaki da uspješno i bez velikih problema preživite trudove i da rodite sa što manje boli. Ginekolozi su rođenje djeteta usporedili sa trčanjem maratona. Svi znamo da je za trčanje maratona potrebna izdržljivost, odlučnosti koncentracija. Iako to još nije do kraja istraženo, stručnjaci smatraju da je tjelovježba kao priprema za porođaj jako dobar način da olakšate bolove trudova, pa čak da postoji mogućnost da rodite u kraćem vremenu.

Tjelovježba pomaže u smanjivanju stresa i podiže vaš duh u trudnoći

Rođenje djeteta je vrlo čudesan trenutak u kojem uživaju nebrojeni roditelji. S druge strane, rođenje djeteta je također trenutak u kojem se život mijenja u potpunosti. Ovo nevjerojatno iskustvo kod svakoga pobuđuje različite emocije, rođenje djeteta vas može ostaviti presretnim, raznježiti vas, a također možete osjetiti i veliku navalu tjeskobe, te se zapitati, što i kako dalje. Jedna studija je dokazala da redovitom tjelovježbom u trudnoći možete znatno povećati razinu serotonina. Serotonin je kemikalija koja se nalazi u našem mogu,i pomaže nam da se bolje osjećamo.

Redovitim vježbanjem popravite sliku o sebi

Kako se vaša figura mijenja, i kako polako dobivate višak kilograma, može se dogoditi sa se loše osjećate zbog toga. Vrlo ve važno da redovito vježbate. Tjelovježba je jako dobar saveznik u popravljanju slike o sebi. Osim toga što ćete popraviti sliku o sebi, redovitim vježbanjem ćete također dobiti zdravu količinu kilograma, zbog čega ćete se osjećati puno bolje. Obratite se vašem liječniku, on će vam pomoći da naučite koja je razlika između prave prenatalne depresije i normalne promjene raspoloženja koja se događa u trudnoći. Čak i nakon rodite, osjećat ćete se bolje u svom tijelu.

Vratite figuru svog tijela koju ste imali prije trudnoće

Veliki broj žena nakon porođaja se suočava sa problemom vraćanja figure koje su imale prije nego što su ostale trudne. Vraćanje figure koju ste imali prije trudnoće bi trebao biti i više nego dovoljan razlog da se upustite u redoviti režim tjelovježbe. Stručnjaci su dokazali da ako održavate snagu tijela i ton mišića tijekom trudnoće ćete se puno brže vratiti u figuru koju ste imali prije nego ste začeli. Vaše tijelo će se lake vratiti u formu u kojem je bilo prije trudnoće, no postoji vrlo velika mogućnost da imate bolju figuru nego prije trudnoće. Osim toga, također je velika vjerojatnost da ćete dobiti višak kilograma ako redovito vježbate tijekom trudnoće. Stoga, informirajte se koja je najbolja tjelovježba za vas u trudnoći i uživajte!

J.B.

Komentari