Sastojci kojima nije mjesto u zdravoj salati

Salata se obično jede kao prilog uz glavno jelo, nešto rjeđe se jede sama. Ona je sinonim zdrave hrane, ali ako se nešto nalazi u salati to nužno ne znači da je zdravo i hranjivo.

Ponekad salata sadrži više kalorija od prosječnog ručka. U nastavku možete pročitati koji su to dodaci koje možemo naći u salatama, a sadrže veliku količinu kalorija, a da pri tome nisu niti zdravi.  

  1. Preljevi za salate sadrže veliku količinu kalorija - Prosječno u preljevima za salate ima oko 73 kalorije po žlici, zato ih svakako izbjegavajte.
  2. Sir – nekoliko komadića sir u salati nije nužno loše, ali nemojte pretjerivati sa sirom. Sir prosječno po porciji sadrži 113 kalorija. Ako volite sir, ne morate ga prestati dodavati, samo smanjite količinu.
  3. Krutoni – nemaju hranjivih tvari, zato ne postoji razlog zašto ih dodavati u zdravu salatu. Krutoni prosječno po srednjoj porciji sadrže oko 100 kalorija. Ako vam nedostaju u salati, vrlo zamijenite ih sa sjemenkama lana.
  4. Posudice tortilja – iako je zanimljivo imati jestivu posudicu, posudice od tortilje sadrži velike količine kalorija. Prosječno u zdjelici tortilje se nalazi između 160-200 kalorija.

Komentari