moken/Shutterstock

Što je to „super hrana“ i zašto je ona dobra za vas?

Različita hrana utječe na organizam na različite načine. Danas često možemo čuti kako svi pričaju o zdravoj hrani koja je dobila naziv "super hrana".

Što je to "super hrana"? „Super hrana“ označuje namirnice koje se smatraju boljima od drugih namirnica zbog svojih blagodati i svojih hranjivih vrijednosti, te s potpunim pravom nose taj naziv. Niže možete pročitati koje su to namirnice koje zasluženo nose taj naziv. Ove namirnice možete polako ubaciti u svoju prehranu, nećete požaliti.

Postoje na desetke namirnica koje nose ovaj naziv, no mi ćemo navesti samo nekoliko najboljih koje su vam na dohvat ruke, a s druge strane nisu skupe.

  1. Banane – ova ponizna namirnica koju većina jako voli jesti je doslovno puna vitamina i minerala koji su prijeko potrebni našem tijelu, a da ne spominjemo da sadrži svih osam aminokiselina. Banane su tako dobar izvor vitamina A, vitamina C te vitamina B3, tiamina i riboflavina. Banana je također jako bogata željezom, kalcijem, kalijem i magnezijem.

  2. Riba – riblje ulje je jako velik izvor esencijalnih omega 3 masnih kiselina, te tijelu osiguravaju znatnu količinu proteina.

  3. Brokula – ako vas je majka tjerala da jedete brokulu dok ste bili dijete, vjerujte nam da joj možete zahvaliti. Brokule su iznimno bogate kalcijem (esencija koja ojačava vaše kosti i zube) i vitaminom C koji je nužan za vaš imunološki sustav.

  4. Orasi – orah je pun proteina, vlakana i antioksidanta. Također sadrži visoko kvalitetne esencijalne masnoće koje tijelo treba da bi normalno funkcioniralo.

  5. Borovnice – mala količina borovnica donosi jako puno pogodnosti našem tijelu. Borovnice su bogate prirodnim kemikalijama koje se nazivaju antioksidanti. Antioksidanti imaju ulogu da čiste naše tijelo od toksina koji uzrokuju preuranjenu starost, razvoj virusa i infekcije. Borovnice su također dobar izvor vlakana, kao i velikog broja vitamina i minerala.

Komentari