Je li kava zdrava ili ne?

Crni napitak koji većina ljudi konzumira i ne može zamisliti jutro bez njega često je na lošem glasu.

Neka istraživanja došla su do zaključaka kako kava uopće nije dobra ni zdrava, te kako će vas, na kraju, kava ubiti i treba je izbjegavati. S druge strane, postoje istraživanja koja pokazuju da ispijanje kave pozitivno djeluje na ljudski organizam. Na osnovi informacija koje su dostupne teško je reći što je stvarno istinito i točno.

Posljednja istraživanja koja je provela ugledna nevladina organizacija American Association of Retired Persons u suradnji s National Institute of Health došlo je do zaključka da kava ima pozitivan učinak na ljudski organizam. Istraživanje je provedeno na preko 400.000 zdravih odraslih osoba između 50 i 70 godina života.

Često čujemo kako kava uništava srce, stvara ovisnost i povećava kolesterol, no to nije istina. Kofein u umjerenoj količini poboljšava cirkulaciju i učvršćuje arterije. Kako u svemu, tako i u konzumaciji kave treba biti umjeren. Rezultati pokazuju kako šalica kave dnevno vrlo dobro utječe na zdravlje osobe koja je konzumira.

Neke od prednosti koje donosi svakodnevno ispijanje kave jesu:

  • Dvije šalice kave nakon odrađenog treninga smanjuju upalu mišića do čak 48%.
  • Šalica kave u organizam unosi 1,8 grama vlakana.
  • Smanjuje rizik od Dijabetesa tipa II.
  • Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.
  • Kofein može dovesti do kratkog, ali dramatičnog porasta krvnog tlaka (pogodno za osobe koje imaju problem s preniskim tlakom)

L. K. 

Komentari