Rolanje je zdravo

Današnje role imaju manji otpor na podlozi, jednostavnije su za upravljanje, a posebno za skretanje.

Današnje role imaju manji otpor na podlozi, jednostavnije su za upravljanje, a posebno za skretanje. Rolanje je izvrsna sportska aktivnosti koja pomaže održavanju fizičke forme i mišićnog tonusa.

Vožnja rolama dobra je aerobična vježba koja pomaže očuvanju zdravlja, pospješuje rad srca i krvnih žila, odlična je prevencija za hipertenziju i povišeni kolesterol. Dovoljno je voziti se tri do četiri puta na tjedan 40 do 60 minuta, ali ne smijete zaboraviti vježbe za zagrijavanje koje moraju trajati najmanje desetak minuta.

Američka su istraživanja potvrdila da je rolanje kao rekreacija bolje od biciklizma, a tek neznatno slabije od trčanja. Vožnja koturaljkama u stalnom ritmu odnijet će vam 500-600 kalorija na sat, a vježbom u kojoj se minuta vožnje u pognutom položaju izmjenjuje s minutom u uspravnom položaju gubi se čak 900 kalorija na sat.

Rolanje je zdravo

Vožnja na rolama posebno je važna za mišiće, pogotovo za jačanje mišića nogu, stražnjice i pojedinih dijelova leđa. Rezultati koji se postižu u estetskom pogledu bolji su od onih koji se postižu trčanjem ili biciklizmom. Rolanje se preporuča kod mladih žena koje pate od celulita i imaju masne jastučiće na bedrima i stražnjici - najveći se učinci postižu baš u tim područjima.


Još jedan razlog zašto je rolanje posebno dobro upravo za žene: osim stoje lakše od trčanja, a bolje od biciklizma, djeluje na mišiće poprsja, vrata i trbuha te posebno dobro stimulira koordinaciju pokreta. Dakle, uči nas skladnom kretanju koje ostaje i kada siđemo s koturaljki pa se uvijajuće kretnje, gipkost tijela i mišića pretvaraju u graciozan hod.

Rolanje nije sasvim bezopasno
Stati na role i održavati ravnotežu, početniku može izgledati teže nego što zapravo jest. No, oprez kada je riječ o zapešću i koljenima! Jer, prvi kilometri na koturaljkama sigurno će donijeti pokoji bliski susret s asfaltom, masnice i ogrebotine.

Slijede ogrebotine pa i prijelomi podlaktice lakta, te nagnječenja ramena. Najmanje stradaju noge što je i logično: pri padu se najčešće dočekujemo na ruke. Ponekad se može dogoditi iščašen koljena i gležnja, no to nije tako često jer role imaju visoke cipele koje štite zglobove.
 

Komentari