Celulit

Unatrag 20-ak godina sve više, i sve mladih žena muče se sa celulitom. Danas je on zajednički neprijatelj...

Unatrag 20-ak godina sve više, i sve mladih žena muče se sa celulitom. Danas je on zajednički neprijatelj devedeset posto žena SAD-a i Europe. U Hrvatskoj je isti slučaj. A neprijatelja možemo pobijedi ti samo ako ga dobro upoznamo.

Celulit, odnosno mrska "narančina kora", promjena je staničnog tkiva koja prvenstveno nastaje u masnom i vezivnom potkožnom tkivu, što kožu povezuju s mišićima. Istraživanja govore da se pojavljuje kada se u masnim stanicama povećava količina lipida i vode, pa stanice povećavaju svoj volumen ili se povećava njihov broj! Najgore je, što se to obično događa na stražnjici, bokovima i bedrima, ženinim najsnažnijim atributima. Može se pojaviti i na trbuhu, nadlakticama, listovima nogu.
Koliko vremena treba proći da bujanje masnih stanica izazove "darmar" u potkožnom tkivu ne znamo, no da se njihove nakupine pojavljuju već kod 14-godišnjakinja dobro je znano. Isto kao i da se pojavljuju kod trudnica, žena u najboljim godinama, te onih idealne težine.

Budući da najčešće nastaje u vrijeme hormonskih promjena kod žena, u pubertetu, prvim mjesecima uzimanja antibaby pilula, trudnoći, menopauzi, sigurno je da u nastanku celulita veliku ulogu igraju hormoni. Osim što daju čvrstoću i elasticitet koži, oni reguliraju cirkulaciju krvi i limfe u organizmu, a pospješuju i bujanje masnog i vezivnog tkiva. Sve to ima ulogu u nastanku celulita. Stoga je sigurno da je celulit posljedica složenih fizioloških promjena u tijelu žene, koju pogoršava nezdravi stil života.

Stop cigaretama
Prednjače loše prehrambene navike, od pretjeranog uživanja u masnoj i začinjenoj hrani, alkoholu i cigaretama, do nedovoljnog dnevnog unosa vode. Jedan od poznatijih rizika za nastanak celulita je i pretjerana tjelesna težina. Pogoduje mu i sjedilački način života, odnosno višesatno sjedenje u školi ili na poslu upotpunjeno poslijepodnevnim opuštanjem ispred televizora. Posebno je loše sjedenje s prekriženim nogama koje ometa cirkulaciju.


Prekrasno tijelo

Svakome njegov način
Svi stupnjevi celulita a, prema Nurnberger-Mullerovoj ljestvici, ima ih četiri, mogu se uspješno tretirati. Svaki na svoj način. Najbolje je s celulitom uhvatiti se u ukoštac na samom počeku, u tzv. nultoj fazi, kada se štipanjem kože, npr. na vanjskoj strani bedra, otkriva samo njezino blago crvenilo. Tada, kao i kod prvog stupnja, kojeg odaje neravna struktura uštipnute kože samo tijekom sjedenja, pomaže već promjena načina prehrane i svakodnevna tjelesna aktivnost, npr. 30-minutne šetnje. Kod drugog stupnja celulita, kad su nakupine masnih stanica vidljive i za vrijeme stajanja, pravilnu prehranu treba kombinirati s odgovarajućim vježbama. Pomoći mogu i masaža i limfna drenaža. Na kraju, kad su "grudice ili narančina kora" vidljive bez štipanja kože i za vrijeme sjedenja i tijekom stajanja, bitku je najlakše dobiti uklanjanjem masnih nakupina. Takav tvrdokorni celulit može se rješavati ultrazvukom koji razbija ovojnice masnih stanica i poboljšava mikrocirkulaciju pa omogućava izlaženje masnoće iz organizma. Trajno se može ukloniti i liposukcijom, tj. isisavanjem masnog tkiva kroz tanke igle.

Što više vode
Prvi korak u uklanjaju ovog ženskog neprijatelja je anticelulitna dijeta. Ženama s viškom kilograma pomaže da postignu idealnu težinu, a svima da se riješe celulitičnih nakupina. Medicinski ispitana anticelulitna dijeta preporučuje smanjivanje unosa masnoća na 30 g dnevno, od čega najviše 10 g mogu biti zasićene masti. Preporučuje se i što manji unos soli, jer ona pospješuje zadržavanje vode u tijelu, te uzimanje što više voća, povrća i ostalih namirnica sa dijuretičkim svojstvima. Znači bogatih vlaknima, sumporom, kalijem, vitaminima A, E, C i K, te bromelinom, koji pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Upotpunjena uzimanjem natašte čaše mlake vode sa sokom pola ocijeđenog limuna, što pospješuje rad jetre i odvođenje toksičnih tvari iz organizma, te 2 do 3 litre vode kroz dan, što potiče odvođenje suvišne tekućine iz tijela, ova dijeta omogućava smanjivanje masnih naslaga baš na onim mjestima na kojima se celulit najčešće nalazi, stražnjici, bokovima i bedrima. Vlaknima obiluju tzv. prirodne dijuretičke biljke, kupus, zelena salata, poriluk, artičoke, šparoge. Najviše sumpora ima u namirnicama sa životinjskim bjelančevinama, mlijeku, siru, jajima, mesu, ribi. Kalijem obiluju žitarice, mlijeko, voće, rajčica, krumpir. Obilje vitamina C nalazi se limunu, naranči, kiviju, paprici, peršinu, luku. Bromelin, enzim koji pospješuje izlučivanje toksina i suvišne tekućine iz organizma, krije se u ananasu.

Celulit

Šetnja za ljenivice
Brisanje "narančine kore" ubrzava fizička aktivnost. Najvećim ljenivicama preporučuju se 30-minutne svakodnevne šetnje, a aktivnijima sat žustrog hodanja triput tjedno. Izvrstan rezultat postiže se svakodnevnim umjerenim vježbama. Preporučuju se one koje potiču rad krvožilnog, limfnog i probavnog sustava, jer pospješuju cirkulaciju i pomažu izlučivanje suvišne tekućine te štetnih i otpadnih tvari iz organizma. Mogu se upotpuniti i sa limfnom drenažom koja, laganim pokretima glađenja i pritisaka uz limfne žile, poboljšava odvođenje štetnih tvari iz tkiva. Svakako se preporučuje masaža, ručna ili s pomagalima, npr. drvenim rolerom, jutenom rukavicom. Osim uništavanja masnog potkožnog tkiva, ona poboljšava dotok hranjivih tvari u kožu pa ona postaje glada, čvršća i elastičnija. Drugim riječima mlada, zdravija i ljepša.
 

Komentari